30
Чет, Май
17 Нови статии

Крими
Инструменти
Шрифт

Тарашат къщи, коли, магазини

Масови акции за контрабандни цигари извършват служителите на реда. Полицаите проверяват къщи, автомобили, магазини, складове. Активирани са и мобилни групи за контрол и наблюдение в 15-километровата зона около Свиленград. Патрулират полицаи съвместно с представители на митницата, които спират МПС-та и ги инспектират.

Само за една седмица полицаи иззеха от свиленградчани над 600 кутии папироси без акцизен бандерол. 173 кутии са били открити при проверка на частен дом в Свиленград на ул. „Новоселска“, собственост на 50-годишния Стоян Д. Освен цигарите, полицаите са открили в къщата му нови домакински уреди – прахосмукачка, тостери, телевизор и др., без документи удостоверяващи произхода им. В дома на съседа му – Пламен Р. на 33 г., са намерени още 126 кутии папироси от различни марки, както и черна и бяла техника с липсващи документи за законния им произход. При проверка на лек автопобил „Ауди“ пък служителите на реда се натъкнали на 140 кутии нелегални тютюневи изделия. Водач на возилото е бил 31-годишният Желязко Х. от Свиленград. Тукашните полицаи са спипали с безакцизни цигари и 36-годишен свиленградчанин. 160 кутии са били намерени в управлявания от него лек автомобил „Опел“. По тези случаи в полицейското управление са образувани досъдебни производства. На 78-годишна собственичка на търговски обект на ул. „Теменуга“ пък е наложено административно митническо наказание заради продажба на безакцизни цигари. В магазина на свиленградчанката са били намерени 40 кутии папироси.

Както „Старият мост“ пръв писа, притежанието и съхранението на цигари без бандерол вече е криминално престъпление, след като бе направена промяна в чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс. Това се отнася не само за складове и магазини, но и за обикновени граждани. Хванатите в подобно нарушение могат да бъдат наказани с 1 до 6 години затвор.

СМ