30
Чет, Май
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Пуснаха под парична гаранция от 1 000 лева застрелялия тъста си в любимецкото село Лозен. Мярката се гледа днес в Районен съд – Свиленград. 54-годишният Тодор В. е привлечен като обвиняем по две престъпления - за причиняване на смърт по непредпазливост другиму с огнестрелно оръжие и за притежаване на оръжие и муниции без надлежно разрешително.

Прокурор Стефка Стоянова поиска мярка за неотклонение „домашен арест“. Съдия Добринка Кирева обаче отхвърли искането и пусна стрелеца под парична гаранция. Мотивите й бяха, че мъжът няма да се укрие. Има постоянен адрес в Стара Загора, а и здравословното му състояние не било добро, страдал от редица болести – диабет, остеопороза, псориазис и др. Освен това помагал на жена си в грижите за 11-годишната им дъщеря, която била с диагноза детска церебрална парализа и 95 % инвалидност. Съдия Кирева изтъкна извън протокола, че убийството не е извършено нарочно, а е станало при непредпазливост.

Както „Старият мост“ писа, 74-годишният Георги Янчев бе застрелян на 26 май в 08:00 ч. в дома му. По случая е образувано досъдебно производство. Към момента е установено, че извършител на деянието е Тодор В. Използвал е оръжието в двора на къщата, като по непредпазливост е прострелял Янчев, след което е подал сигнал на тел. 112.

Тодор В. не е притежавал законно разрешително за пушката. Той е бивш военен. Във фаталния ден взел преправената флоберка, тъй като искал да пробва мерника си по хвъркати. Отказал се, но забравил да извади патроните. Както държал оръжието, то гръмнало и улучило тъста му в гърба под плешката. Георги Янчев загинал почти веднага.

В съдебната залата Тодор В. сподели, че съжалява за нелепия инцидент. Двамата с Георги се разбирали добре. Възрастният мъж бил с влошено здравословно състояние, претърпял няколко операции и по всички лекари го придружавал Тодор. Обвиняемият на няколко пъти е дарявал и кръв за тъста си.

След убийството из селото тръгнаха какви ли не слухове. Някои твърдяха, че тъст и зет се скарали заради политически различия. Други обаче отхвърлиха това. По думите им Георги бил изключително скромен човек, който и на мравката път правел. През целия си живот не бил повишил тон на никого.

Определението на съда може да бъде протестирано в 3-дневен срок.

СМ