23
Нед, Юни
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Възрастовата граница при болестта намалява

Общо 175 души от общините Свиленград (128 пациенти) и Любимец (47 пациенти) страдат от рак на гърдата, съобщи за „Старият мост“ д-р Петя Костадинова от Регионалния раков регистър. В пограничната община има и двама мъже, които са покосени от коварната болест, а в Любимец - един. Черната статистика бе оповестена по повод Световния ден за борба с рака на гърдата – 19 октомври.

Новите случаи в Свиленград от началото на годината са 6, а в Любимец – 4. През последните години се забелязва подмладяване на болестта, заяви още д-р Костадинова. Най-младата регистрирана пациента с рак на гърдата в Свиленград е на 27 г., а в Любимец – на 26 г. Иначе, и в двете общини най-голям е броят на заболелите между 51 и 60 г.

Въпреки плашещите данни, ракът е лечим, ако се хване в по-ранен стадии. По думите на д-р Костадинова поне веднъж в годината трябва да си правим профилактични прегледи за коварната болест.

Характерно за карцинома на млечната жлеза е, че няма специфична симптоматика. Първите изменения, които една жена може да установи, са наличието на новопоявило се уплътнение, или така наречената бучка в гърдата. Не всяка бучка е раково заболяване, а и не всеки карцином може лесно да се палпира (открие чрез опипване). Затова съвременните препоръки е жените над 35-годишна възраст да преминават през профилактичен преглед най-малко веднъж в годината. При дамите, в чието семейство има заболели от рак на гърдата роднини по права линия (баба, майка, сестра, дъщеря), прегледите могат да започнат в по-ранна възраст и да са с повишена честота - веднъж на шест месеца.

Съвременните технологии предлагат редица възможности за ранна диагностика на рака на млечната жлеза. Сред най-леснодостъпните за пациентките методика е ехографията на млечна жлеза, която е напълно безвредна, тъй като не използва йонизиращо лъчение, и е препоръчителна при млади пациентки без фамилна обремененост. Клиника „Медикус Алфа“ - Пловдив разполага със суперехограф - апарат с високочестотен 3D ехограф с най-високата възможна резолюция, който позволява ранно установяване на съмнителни образувания.

Диляна ЦВЕТКОВА