27
Пон, Май
19 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

VI-тата въздушна обиколка на България премина и през Свиленград. Днес на летището край с.  Мустрак кацнаха пет самолета, а още няколко прелетяха над събралата се публика. Събитието се организира от Фондация „Български Военновъздушни сили“, съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (AOПA) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България (АСАБ). Тя премина под мотото „Да запазим летищата на България“ и в памет на въздушните защитници на България и 111 години от гибелта на първата жертва от военната авиация - Христо Топракчиев.

Десетки свиленградчани, сред които много деца, дойдоха, за да разгледат представената техника. На място бяха и кметът арх. Анастас Карчев, заместничката му Анелия Георгиева и кметът на с. Мустрак Костадин Господинов. Тримата бяха удостоени с грамоти от генерал Спас Спасов, председател на фондация „Български военновъздушни сили“, за съдействието за провеждане на етапа от обиколката над Свиленград.

Пред събралата се публика ген. Спасов подчерта, че Свиленград е включен в обиколката, защото е с дълги традиции по отношение на бойната авиация в България.

По време на Балканската война, на 16 октомври 1912 г. от летището в Мустафа паша (дн. Свиленград) излита биплан Албатрос с пилот поручик Радул Милков и навигатор поручик Продан Таракчиев. Самолетът извършва разузнавателен полет над Одринската крепост и след като оглежда турските позиции, хвърля две ръчни бомби над гара Караагач. След полета се установява, че самолетът е уцелен и има пробойни. Това е първото в света използване на самолет като бомбардировач. На 19 октомври 1912 г. българската авиация дава своята първа жертва, първа и в историята на световната военна авиация. Със своя самолет „Блерио” пада и загива в пламъци поручик Христо Топракчиев. Той е погребан с военни почести в градското гробище. През Балканската война от Мустафа паша излита и първата жена в света, участвала в боен полет. По време на войната Райна Касабова служи като доброволка-самарянка в Първа полева подвижна болница край Одрин. На 30 октомври 1912 г. лети като пилот наблюдател със самолет „Воазен“ над Одрин с командир подпоручик Стефан Калинов и механик Илия Младенов. Излитат от Мустафа паша, като полетът им продължава 43 минути. От самолета тя хвърля позиви с призив за спиране на кръвопролитията над позициите на противника в Одрин.

"Нека възродим това летище и в памет на един велик пилот го наречем Христо Топракчиев", заяви генерал Спасов. След това той даде думата на председателя на асоциацията на собствениците на въздушни средства Иван Недялков.

„Една от инициативите на тазгодишната обиколка е да запазим летищата в България и да почетем паметта на Христо Топракчиев. Един голям български пилот, който пръв в света разработил специална методика за кацане със спрял двигател, в случаите, когато горивото ти свърши. Тя влиза в програмата на Блерио за обучение на пилоти“, каза Недялков. Той пожела летището край с. Мустрак да бъде узаконено и да стане едно от редовно използваните в България.

След официалната част зрителите имаха възможността да се запознаят отблизо със самолетите. Първоначално бе обявено, че, който желае, ще бъде повозен, но метеорологичните условия не позволиха това.

Впрочем, началото за въздушна обиколка на България е дадено през 1917 г., но тогава тя не успява да приключи съгласно плана на организаторите, поради откази в техниката. По-късно, през 1926 г. се осъществява добре организирана обиколка с произведени в България самолети, която се радва на голям обществен и медиен интерес. Тази обиколка е наречена Първа и от нея датират следващите до днес. Втората обиколка е организирана през 2012 г., посветена на 100-годишнината на българската бойна авиация. Третата е през 2015 г. в чест на 100-годишнината от първия полет на български самолет, с конструктор Асен Йорданов. Четвъртата обиколка на България е организирана през 2021 г. като продължаване на традицията. Петата по ред обиколка е през 2022 г. и е посветена на 110-ата годишнина на българската военна авиация.