24
Съб, Фев
22 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

retro-avtomobilСъс своя „Москвич 403“ Димитър Димитров печели награди от ретро паради

Уникален ретро автомобил - „Москвич 403“, притежава свиленградчанинът Димитър Димитров. Колата е произведена в Москва в далечната 1963-а – годината, в която моделът е пуснат за пръв път на пазара. С близо 50-годишното возило нашенецът печели награди на национали ретро паради.

Димитър Димитров, който е бивш началник на КАТ-Свиленград, а сега е пенсионер, купил москвича през 1980 г. от Малко градище. Бил втора ръка, имал навъртяни около 100 000 км. Собственикът й не я караше, беше я покрил с хасъри, найлони и черги, направо - консервирана, разказа Димитров. Веднага се заел да стегне колата. Разглобил я изцяло. Всичко свалих, до тенекия, обясни собственикът на ретро екземпляра. След това събрал двигателя, боядисал колата, сложил й оригиналните части. Някои трябвало да се подменят и ги купил от магазина, тогава още ги имало.

До днес возилото е навъртяло около 200 000 км. Не съм я карал много, сега ходя с нея за риба или на лозето, за дълъг път по-рядко я ползвам, каза свиленградчанинът. Пригодил съм я така, че може да вдигне до 130 км/ч, макар че й дават максимум 115 км/ч, добави той. Москвичът му гори 7,3 л при дълги разстояния и 10 л  градско. Двигателят е 1 360 кубика, 45 конски сили. Не ми прави проблеми, където и да съм отишъл с нея, не ме е оставила на пътя, сподели собственикът на ретро автомобила.

Возилото е добре поддържано и изглежда като ново. На предния капак има емблема еленче. Москвичът е 4-местен и е без колани. Днес за купето вече никъде няма части, за двигателя се намират на модел 408, които стават и на моя, каза нашенецът. Той обаче си има два резервни двигателя и две скоростни кутии.

Със своя москвич свиленградчанинът е печелил награди от паради на ретро автомобили. Преди месец в Хасково е бил класиран на трето място сред 15-16 коли в категорията соцпроизводство. Първото място взе „Москвич 408“, лъснат като огледало, а на второ се класира „Варшава“ от Пловдив, която беше като кукла, разказа Димитров. През юли миналата година автомобилът му бил класиран също на трето място в Созопол сред около 40 соцвозила от цялата страна. Като москвича на нашенеца обаче няма може би в цялата страна. По парадите съм виждал екземпляри на същия модел, но не са оригинални, имат жигулени двигатели или нещо друго сменено, докато при моя всичко е заводско, каза свиленградчанинът. Преди време той притежавал и уникален „Форд Айфел“ от 1935 г. С него ходил на парад в Пловдив и щял да получи първа награда, но го декласирали, тъй като не носел застраховката на колата. С форда го канели да вози абитуриенти по баловете. Преди две години обаче го продал на италианец от Сицилия. Живеем в малък град и нямам къде да го ползвам, затова реших да се разделя с него, сподели 65-годишният Димитър Димитров. Сицилианецът бил фотограф и искал да използва форда за декор на свои снимки.

Елена МИХАЛЕВА