24
Нед, Окт
18 Нови статии

Произшествия
Инструменти
Шрифт

Ивелин Тонев, началник на РСБЗН-Свиленград: Заради изоставени и буренясали къщи селата стават все по-огнеопасни

Три пожара горяха в селски дворове в рамките на една седмица, съобщиха за „Старият мост“ от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РСПБЗН) в Свиленград. Причината за избухване на пламъците е невнимание при боравене с открит огън. Имало реална опасност да бъдат обхванати и къщи. Само бързата намеса на огнеборците спасила жилищните постройки.

Въпреки светкавичната реакция на пожарникарите обаче, има нанесени щети. Най-големи са те в с. Сива река. Там са изгорели 70 прасковени дръвчета, капково напояване и филтри към него. Пламъците тръгнали от незагасена цигара. Друг пожар в селото за малко да не изпепели помощна постройка, използвана за склад. Огънят избухнал при почистване на трева. Заради сушата той бързо се разраснал и обхванал и съседни дворове, обрасли с треволяци. Третият пожар е станал в любимецкото село Георги Добрево. Там се е разминало без нанесени щети.

Апелирам хората да почистват тревната растителност, избуяла през пролетта, заяви началникът на РСБЗН-Свиленград Ивелин Тонев. Едно малко невнимание може да доведе до фатален край, подчерта той. По думите му, проблемът с обраслите с треви дворове всяка изминала година се обострял все повече. „В селата много от къщите са обезлюдени, а и да живее някой, то това са възрастни хора, и тревите на места стигат до кръста. През следващата седмица ще обиколя повечето села от община Свиленград съвместно с представители на полицията. Ще говоря с кметските наместници да почистят дворовете на възрастните хора от сухата растителност. За целта може да се наемат работници по временната заетост, а от общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ да услужат с косачки. Трябва да се вземат мерки, защото в много от къщите живеят възрастни хора и има реална опасност за живота им дори и от най-малката искра“, каза още Тонев.

Той припомни случай от миналата година в с. Левка, когато се запалиха гараж и лятна кухня. Огънят тръгнал от огнище в лятната кухня, на което възрастна жена приготвяла лютеница за зимата. Въпреки че пожарникарите дошли бързо, пламъците обхванали и сухи треви в необитаемите съседни дворове на къщи. Наложило се още един екип огнеборци да се включи в гасенето на пожара. Не ми се мисли какво би станало, ако навреме не бяхме овладели ситуацията, спомня си Ивелин Тонев.

СМ