09
Чет, Дек
14 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Полицията ще прави регистър на чужденците, посещаващи Свиленград заради платената любов. Това решение се взе на извънредно заседание на Общинския съвет миналия петък, свикано заради нуждата от предприемане на ефикасни мерки за опазване на реда и спокойствието на хората в района. В заседателната зала бе шефът на тукашното РПУ Димитър Марков, както и други представители на полицията.В последния момент думата „регистър“ беше заменена с „подаване на информация за броя на чуждите граждани с цел реално отчитане и възможност за насрещна проверка“.

Занапред всички минихотели в града ще бъдат проверявани периодично дали регистрират посетителите си, заканиха се полицаи. Така според тях ще може да се види какъв е обемът на контингента, търсещ услугите на жриците на любовта. С отчети на чуждестранните клиенти по хотелите и внезапни проверки от страна на служителите на реда общинарите се надяват да нанесат удар върху проституцията в Свиленград. Какви ще са мерките, които ще се предприемат по-нататък, не е ясно. Едно от предложенията бе да се налагат глоби на хотелите, които приютяват проститутки. Законови разпоредби обаче няма и така подобна санкция се обезсмисля.

Липсата на закон за проституцията е сериозна пречка за събирането на патентен данък от практикуващите най-древната професия, оплакаха се общинари. Те припомниха, че през последните години е въведен налог „компаньонка“. Нито една жрица на любовта не си е платила данъка, казаха от отдел „Местни данъци и такси“. Проверките също не дали резултат и секторът продължавал да стои на тъмно.

С пълно мнозинство на извънредното заседание на ОбС бе прието служители от РПУ и ОбА да предприемат съвместни действия за спазване на Закона за движението по пътищата, Закона за туризма, наредбите на ОбС и др. Ще се следи за нерегламентирани продажби на цигари, алкохол и наркотични вещества. Решено бе да бъдат поставени видеокамери на ключови места.

СМ