29
Сря, Май
17 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Хиляди кокошки носачки ще бъдат загробени заради огнище на птичи грип във ферма в хасковското село Криво поле. Ще бъдат проследени и достигнали до пазара снесени от тях яйца, които ще бъдат иззети и унищожени, стана ясно от заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител Минко Ангелов.

На срещата директорът на ОДБХ-Хасково д-р Стойчо Курдов запозна представителите на компетентните институции с епизоотичната обстановка в заразения обект и областта.

Това е трети случай на възникнал птичи грип във фермата. Преди няколко седмици кокошките носачки са транспортирани от друг обект на фирмата, уточни д-р Курдов. Капацитетът е до 40 000 птици, но към момента на избухване на огнището са били 19 000 бр.

Забранен е достъпът до обекта още при разкриването на огнището в четвъртък. Организирано е принудително убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички засегнати от контакт птици. Труповете на птиците и контаминирания материал ще бъдат унищожени под официален надзор по начин, недопускащ разпространяването на болестта. Решено е кокошките носачки да бъдат загробени в обекта при спазване на всички изисквания за биосигурност, коментира директорът на ОДБХ-Хасково. Ще бъде извършено механично почистване и многократна дезинфекция на помещенията за птици, оборудването, транспортните средства. Определени са предпазна зона и наблюдавана зона около животновъдните обекти, в която влизат населените места в област Хасково, както следва:

три (3) км. предпазна зона общ. Хасково – с. Криво поле, с. Корен и с. Момино;

десет (10) км. наблюдавана зона, в която влизат следните населени места в област Хасково: общ. Хасково – с. Елена, с. Книжовник, с. Малево, с. Манастир, с. Динево, с. Родопи, с. Стамболийски, с. Стойково, с. Подкрепа;

общ. Харманли – с. Славяново, с. Болярски извор;

общ. Стамболово – с. Малък извор, с. Голям извор, с. Долно Ботево, с. Кралево, с. Гледка, с. Стамболово, с. Царева поляна и с. Жълти бряг.

Също така ще бъдaт извършени епизоотично проучване и проследяване за последните три седмици на движението на яйца, фураж за птици и транспортни средства, свързани с технологичния процес в зоните, каза още д-р Курдов. След извършена проследимост на снесените яйца, които са били спуснати на пазара, те ще бъдат унищожени. Няма опасност за здравето на населението, категоричен е директорът на ОДБХ-Хасково.

Проблемът с вирусното заболяване е много голям в цяла Европа. Драстичен е броят на огнищата в Нидерландия, Испания, Италия, Франция.