24
Сря, Юли
37 Нови статии

Икономика
Инструменти
Шрифт

2 май е крайният срок физическите лица да обявят доходите си

80 на сто от жителите на Хасковска област, които вече са декларирали доходите си в НАП, са избрали да го направят електронно, съобщават от офиса на Агенцията. Данъчните напомнят, че крайният срок за физическите лица да обявяват доходите си от миналата година е 2 май.

Най-предпочитаният начин, показва анализът на офиса в Хасково, е доходите да се декларират с персонален идентификационен код (ПИК), който улеснява значително клиентите с така наречената „предварително попълнена декларация“ в Портала на е-услуги на НАП. Близо 9 300 от лицата, които са подали годишни данъчни декларации, са го направили именно с ПИК. Други 2 255 са ползвали електронен подпис, отново чрез интернет. 2 250 хасковлии са посетили НАП лично, а близо 530 са ползвали пощите.

От офиса на приходната администрация в Хасково напомнят на клиентите си, че дните от 14 до 17 април, включително, са неработни заради Великден, но електронните услуги ще бъдат достъпни. Всеки, който иска да подаде годишна данъчна декларация по време на великденските празници, може да го направи онлайн с ПИК или с електронен подпис. Потребителите, които искат да ползват услугата „предварително попълнена декларация“ на НАП, но нямат ПИК, могат да заявят такъв с обаждане на информационния телефон на Агенцията 0700 18 700 в работно време, на имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), подържана от Държавна агенция „Електронно управление“.

Персоналният код се издава във всеки офис на НАП, без значение какъв е постоянния адрес на лицето, уточняват от офиса в Хасково. Допълнителна информация за подаването на декларации, плащането на дължими данъци и ползването на различни данъчни облекчения може да се получи в сайта на приходната администрация и на телефон 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.