13
Нед, Юни
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Промяна в правилника на Агенция „Митници“ ще задължи всички служители да минават на проверка всяка година, която ще сравнява техните доходи с имотното им състояние, съобщи финансовият министър Асен Василев.

Митническите служители ще подписват декларация, че се отказват от банковата тайна в български и чужди банки и позволяват на НАП достъп до информация от имотни и търговски регистри за техни влогове и недвижими имоти.

Служебният министър уточни, че и в момента има възможност да се следи имотното състояние на определени митнически служители, но само по преценка на директора на агенцията.

Звеното "Последващ контрол" в Агенция Митници, което е било премахнато през 2019 г., ще бъде възстановено. Сега, след като стоките веднъж минат границата, митниците не могат да правят тематични и последващи проверки, коментира финансовият министър.

Спад в приходите от акцизи за първите четири месеца на годината, отчете новият шеф на Агенция „Митници“  Павел Тонев. Спадът се наблюдава при всички видове акцизни стоки - цигари, алкохол, горива и някои енергийни стоки.

СМ