20
Сря, Ян
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Над 11 600 ментета конфискуваха митничари на ГКПП Капитан Андреево при два отделни случая. От тях 10 262 текстилни изделия, спортни обувки и аксесоари са задържани заради съмнения, че са произведени в нарушение на права върху интелектуалната собственост, а 1 430 контрабандни текстилни изделия - заради това, че са с логото на известни марки.

Декларираната стока, но носеща емблеми на световни марки, е открита в товарен автомобил с полска регистрация, влизащ в страната от Турция. Камионът е селектиран по метода „анализ на риска“ за щателна митническа проверка, при която се установява, че количеството на групажната стока съвпада с обявеното, но част от нея носи емблеми на световни марки. При проверката са открити 8 114 текстилни изделия ризи, блузи, суичъри, якета, комплекти шал и шапка, панталони и мъжко бельо с логото на 18 световноизвестни марки, сред които „Tommy Hilfinger“, „Polo“, „Armani“, „Valentino“. Открити са още 1 074 спортни обувки и още толкова чанти и портмонета с логото на „Fila“, „Tommy Hilfinger“, „Nike“, „Michael Kors“.

Недекларираните текстилни изделия са намерени в товарен автомобил с турска регистрация, влизащ в страната от Турция, превозващ стока за Германия. При щателната митническа проверка се установява, че количеството на групажната стока не съвпада с обявеното в представените митнически документи. Открити са недекларирани 1 430 елеци, якета, блузи, суитчъри, по-голяма част от които носещи фигуративното и словесно изображение на „Monsler“, „Valentino“, „Disquared“. На шофьора на камиона е съставен акт за нарушение по Закона за митниците.

За случаите на задържаните общо 11 692 имитации в изпълнение на Европейския Регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост и Закона за марките и географските означения ще бъдат информирани правопритежателите на търговските марки.

СМ