01
Пет, Юли
19 Нови статии

Гранична полиция
Инструменти
Шрифт
Йорданка Янева от Любимец получи 6 000 лв., ще обжалва решението
 
Граничен полицай от Любимец Йорданка Янева осъди Прокуратурата на България заради незаконно повдигнато обвинение и нанесени й неимуществени и имуществени вреди. Процесът се гледа от състав на Районен съд – Ямбол на 16 октомври. Искът на Янева бе да получи обезщетение от държавата в размер на 26 314 лева. Съдът обаче постанови на ищцата да се изплатят 5 000 лв. за неимуществени вреди, 1 000 лв. за имуществени и още 595,10 лв. за разходи по делото. Искът за разликата до претендираната сума следва да се отхвърли като неоснователен, заявиха от Темида.
Ще обжалвам решението на по-горна инстанция, тъй като съм недоволна от присъдената сума и ще настоявам за максимално обезщетение, каза пред „Старият мост“ Янева.
Тя осъди прокуратурата, тъй като през 2009 г. е била обвинена за получаване на подкуп. През 2014 г. обаче съдът я оправдава. В резултат от обвинението ищцата е претърпяла неимуществени вреди, изразяващи се в негативни преживявания и ограничения, стрес, притеснения от отзвука сред обществеността, сред приятели, колеги и роднини. По време на твърде продължителното разследване, с което й е нарушено правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, е преживяла и страдания от подигравки, подмятания, накърняващи доброто й име. Това се е отразило и на самочувствието й. Наложило се е да промени местоработата си поради това, че й е бил отнет достъпът до класифицирана информация. Отражение е имало и върху отношенията в семейството и приятелите. Претърпяла е и имуществени вреди в размер на 1814,80 лв., представляващи заплатено адвокатско възнаграждение в размер на 1360 лв. и пътни разходи в размер на 454,80 лв. за проведени срещи и консултации с адвокат и съдебни заседания.
Впрочем, това е първата осъдителна присъда по заведено гражданско дело по операция „Граница“. Припомняме, че по нея бяха арестувани 13 гранични служители от ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за това, че в качеството им на длъжностни лица са приели дар, който не им се е следвал, за да извършат действия по служба. На 22 септември 2014 г. Ямболският окръжен съд обяви за невинни четиримата служители от ГКПП Лесово – Йорданка Янева и Катя Скерлева от Любимец, Веселин Желев от Айтос и Радослава Димова от Бургас. През февруари пък т. г. влезе в сила и оправдателната присъда срещу останалите 9 гранични служители от ГКПП Капитан Андреево, които бяха изправени пред Темида след зрелищната акция.
Всички те са внесли съдебни искове срещу държавата за причинени имуществени и неимуществени вреди. Според запознати техните обезщетения ще са стотици хиляди левове, тъй като трябвало освен обезщетение да им се преведат и заплатите за четирите години, когато не са били на работа.
СМ