25
Съб, Сеп
22 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Огромен паркинг за тежкотоварни камиони непосредствено до ГКПП Капитан Андреево бе пуснат в експлоатация в края на седмицата. Разположен на площ от 105 декара край автомагистрала Марица той може да побере 600 тира. С влизането му в действие пътуващите към Турция камиони вече няма да образуват километрични опашки на магистралата, чакайки реда си, за да бъдат обслужени на граничния пункт.

Освен с внушителен капацитет, новият паркинг, който изцяло е с бетоново покритие, разполага с модерно оборудване за обслужване на клиентите си. Изградени са три просторни бани с тоалетни. Напълно безплатно шофьорите могат да ползват Интернет, да се подкрепят с кафе и чай. Още на входа те получават пейджър и номер, чрез които да бъдат известени, когато им дойде редът за преминаване през граничния пункт. Камионите се дезинфекцират както на входа, така и на изхода. Осигурени са денонощна охрана и видеонаблюдение. Разкрити в момента са 90 работни места, като наетите са предимно от Свиленград и близките села.

Предвижда се до края на годината да бъдат открити ресторант с площ 2 000 кв.м., побиращ 250 посетители, с голяма тераса с пейки, както и супермаркет, предлагащ богат асортимент от стоки. Очаква се персоналът ще нарасне до 150 души.

Входната такса за паркинга е 24 лева с ДДС за камиони на превозваческите фирми, с които има предварително сключен договор, и 48 лева – без договор за ползване, като престоят не е ограничен. Освен за тирове, модерното крайпътно съоръжение, собственост на частен инвеститор, е достъпно и за други видове моторни-превозни средства. Снощи пристигнах тук, възхитен съм от условията, сподели Демир Юсуфов. Обиколил съм Европа и Близкия Изток, това е един от най-добре устроените паркинги, отбеляза той.

Още с пускането в експлоатация на паркинга този участък от магистралата напълно се разтовари от чакащи тирове. Нито един спрял камион не видя репортер на в. „Старият мост“ на международния път, нямаше и разхвърляни боклуци покрай мантинелите. Така един дългогодишен проблем, който не само затрудняваше движението, но и създаваше условия за катастрофи, вече е в миналото.

СМ