17
Нед, Окт
22 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

 Колоната от тирове пред ГКПП Капитан Андреево достигна внушителните 22-23 километра

Да се предприемат мерки както от българска, така и от турска страна за максимално увеличаване на пропускателната възможност на граничните пунктове  Капитан Андреево - Капъкуле и  Лесово - Хамзабейли, без да се отстъпва от нивото на граничен и митнически контрол – за това се договориха днес, 26.09.2019 г., на съвместна среща на турския пункт  Капъкуле  българските и турските гранични и митнически власти, съобщиха от Агенция "Митници".

Срещата бе по повод изключително интензивния трафик и струпването на товарни автомобили през последната седмица. От българска страна в срещата участваха  Георги Костов - директор на Агенция „Митници“, главен комисар Светлан Кичиков - директор на ГД „Гранична полиция“, Бойка Гашева - директор на ТД  Южна морска и Тихомир Георгиев, зам.-директор на ТД Южна морска на Агенция „Митници“, Марин Иванов - началник на ГПУ-Свиленград и Емил Гочев - началник на ГКПП Капитан Андреево, а от турска страна - Яшар Оджак - директор на Регионална дирекция на митници и търговия за регион Тракия, и Халил Гюземер - директор на лекия и тежкия трафик на граничен пункт Капъкуле.

Конструктивно и делово граничните и митнически власти на двете държави обсъдиха в детайли обективните обстоятелства и спецификите, които водят до образуването на колони от камиони пред пунктовете. Бяха набелязаха спешни мерки и от двете страни бе поет ангажимент обработката да се извършва на максимални обороти. Повишаване двойно на товарния трафик през настоящата година спрямо 2015 г. и 20% повишение спрямо 2018 г. отчете директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, който подчерта, че вече са постигнати договореностите, приети при предишни двустранни срещи. Между българските и турските гранични власти има добра координация, подчерта по време на срещата главен комисар Светлан Кичиков. Българската и турската страна се обединиха  около становището, че на база на договорките при проведената среща ще бъдат положени максимални усилия от всички контролни органи от двете страни на границата, които ще доведат до преодоляване на създалата се обстановка.

Между впрочем днес, 26 септември, около 18.00 часа колоната от тирове пред ГКПП Капитан Андреево достигна внушителните 22-23 километра, приближавайки гр. Любимец. От митническия пункт казаха, че се работи на пълни обороти, като на денонощие се обработват над 2000 камиона, но трафикът е твърде интензивен. Задръстването вече продължава втора седмица. Една от причините са мащабните ремонтни работи на турския граничен пункт, които затрудняват пропускателната му способност. Освен това, напоследък комшиите имали проблеми и с електронната система. Гранични служители на Капитан Андреево споделиха, че трафикът на тежкотоварни камиони рязко се е засилил. Обикновено през този период на годината се наблюдава ръст, но сега той е скочил лавинообразно.