20
Пон, Сеп
22 Нови статии

Граница
Инструменти
Шрифт

Допълнителни патрули на Гранична полиция дежурят от вчера на границата с Гърция, МВР има готовност и за въвеждане на план за действие при кризи. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов по повод критичната ситуация с мигрантите в южната ни съседка.

"Имаме информация за подготвяне на миграционни процеси от по-дълго време. Във връзка сме с всички съседни държави. Към момента в Гърция има известно напрежение. От вчера следобед сме усилили нашите граници с допълнителни патрули, имаме готовност за въвеждане и на план, който сме разработили за действие при кризи. Областните дирекции на МВР също са в готовност. Имаме информация, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и за нашата граница“, заяви вътрешният министър, цитиран от "Стандарт".

С използването на сълзотворен газ и шокови гранати гръцката полиция се опита да попречи на стотици мигранти да напуснат бежанския лагер в Солун тази сутрин и да се отправят към границата със Северна Македония. Действията им са били в отговор на нападения с камъни от страна на мигрантите. Властите се опитват да принудят мигрантите да се върнат в лагера. Близо до границата вече са разположени и палатки, където се заселват мигранти, предадоха гръцките медии. Те искат да им бъде позволено да преминат границата, за да продължат пътуването си до Германия.

Около 200 души влязоха в сблъсък с полицията и снощи, след като се опитаха да пробият полицейския кордон. Те хвърляха камъни по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ и шокови гранати, предаде Асошиейтед прес. Не се съобщава за ранени или задържани.

Гърция призова днес стотиците мигранти и бежанци, които са събрали в близост до северната граница на страната, да се върнат в приемните центрове, предаде агенция Ройтерс. Властите предупредиха мигрантите, че в противен случай са заплашени от санкции.

След анонимни призиви в социалните мрежи да изминат 60 км и да стигнат до гръцко-македонската граница и да се опитат да я пробият над 500 души, сред които семейства с малки деца, се събраха в царевично поле край мигрантския лагер Диавата, който се намира на около 10 км западно от Солун. До днес сутринта на мястото са били разпънати над 100 палатки. Мигрантите се надяват да възобновят т.нар. балкански маршрут, закрит без 2016 г. и по който през изминалите години преминаха стотици хиляди души към по-богатите европейски страни.

"Призовавам тези хора веднага да се върнат в приемните центрове", заяви пред гръцката държавна телевизия ЕРТ министърът по миграцията Димитрис Вицас. "Лъжа е, че границите ще бъдат отворени. В международните договори има задължения, а също и санкции", каза министърът. Полицията е блокирала пътя с паркирани автобуси. Димитрис Вицас изрази надежда, че хората, събрали се в полето, ще го напуснат до нощта.

Засилва се натискът на мигранти, които влизат през сухопътната граница от Турция. Властите разследват активисти на неправителствени организации, които провеждат агитация сред мигранти и бежанци за неподчинение.

След призив в Интернет пък, хиляди бежанци от различни части на Турция са тръгнали към Одрин, за да се опитат да преминат границата ни на път за Западна Европа. За това съобщавата сайтът rodopi24.com, позовавайки се на информация от турски медии. Жандармеристи бли завардили гишетата на магистралата Истанбул - Одрин, входно - изходните артерии на Одрин и пътищата към България и Гърция.

От началото на годината досега край Одрин са задържани около 20 000 нелегални, предимно от Сироя, Афганистан, Иран и Пакистан.

СМ