18
Вт, Юни
25 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Димитър Сивриев от с. Михалич, който след 1 месец ще навърши 80 години, става ловец през далечната 1964 г. Оттогава досега той не се разделя със своето хоби. Ето какво си спомня през тези години:

„Точно когато ставах ловец, въведоха писмен и практически изпит. Председател на изпитващата комисия бе Георги Господинов, който оглавяваше Ловно-рибарския съюз в Хасково. Стрелбището, където гърмяхме, се намираше на брега на р. Канаклийка.

Като млад ловец стрелях по кеклици, яребици, зайци, от хищниците - по лисици и вълци. Чакалът се появи по-късно в нашия район от Турция. Цялата мерия на с. Михалич вреше и кипеше от дивеч. Много гости идваха да ловуват тук най-вече кеклици. Село Сладун пък се славеше, освен с кеклиците, и със зайците. След десетина години обаче дивечът намаля и ни задължиха да ловуваме една седмица пернати, една – заек. Постепенно отстрелът им напълно бе забранен.

След забраната за ловуване на кеклици, зайци и яребици в нашето поле започна да се появява дивата свиня. Целият Карабаш, местности край селата Сладун и Варник бяха засадени с борчета, забрани се пашата в тях. Израстна гъста растителност. В бившето ТКЗС се увеличи поголовието на овцете и говедата. Това наложи да се сее царевица за силаж за изхранването им през зимата. Направиха се язовири за водопой на животните. Всички това създаде условия за трайното настаняване на дивата свиня в нашето ловно поле.

На излетите вървяхме пеш и се чувствахме здрави. Убитите прасета ги извозвахме с личните си коли, а на по-късен етап - с трактори с ремаркета, като върху бали слама сядахме заедно с кучетата. Сега младите ловци отиват с джипове, стрелят с автомати, карабини, сякаш отиват на война.

В момента нашата дружинка наброява 70 ловци, разделени на две групи. Ловното ни поле обхваща селата Сладун, Михалич, Варник и Маточина и е едно от най-големите в свиленградската община. През миналия век авджиите в четирите села са ловували самостоятелно, но през 1960-1961 г.. се обединяват. Пръв председател на обединената дружинка със седалище в с. Сладун става Тодор Димитров – Тошката от с. Маточина. След него председатели са Стефан Кърчев и Димитър Сивриев от с. Михалич, Тодор Нестеров и Георги Колев от с. Сладун, Димитър Парашев от с. Варник, Иван Тодоров и Йордан Илиев от с. Михалич и Атанас Димитров от с. Сладун, който е сегашен председател."

На снимките: 1. Слука в местността „Казовеца“; 2. При колегите от с. Райкова могила при откриването на лова; 3. Яхналият глигана Демир Георгиев от Хасково, който гостуваше на дружинката ни, бе майстор при отстрела на диви прасета