15
Съб, Юни
30 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Ученици и учители с маски по коридорите, диспенсъри навсякъде

По необичаен начин и на днешния 15-и септември бе открита новата учебна година. За втори пореден път училищните дворове не бяха препълнени от деца и родители. Липсваше всеобщо тържество – класовете бяха разделени на групи, които по график се отправяха към класните стаи.

В сградите на училищата всички влизаха с предпазни маски, чието носене обаче бе задължително само по коридорите. Дезинфекцията на ръцете също бе задължителна. Диспенсъри имаше както на входа, така и по коридорите. Има бойлери за топла вода в санитарните възли.

Единствено първокласниците и новопостъпилите в училищата петокласници и осмокласници присъстваха на съкратена церемония по случай първия учебен ден. Освен тях в двора на СУ „Д-р Петър Берон“ бяха дошли и абитуриентите. Тук все пак спазиха донякъде традицията с празнична програма. После учениците на различни потоци влизаха в школските сгради. На интервали се отправяха към класните стаи възпитаниците и в останалите училища в общината. Гост на тържеството на най-голямото в Свиленград училище – СУ „Д-р Петър Берон“, бе зам.-кметът Анелия Георгиева. В ПГССИ „Христо Ботев“ празника уважи кметът арх. Анастас Карчев. В ОУ „Иван Вазов“ дойде Георги Илиев, член на комисията по образование към Общинския съвет.

Така стартира коронавирусната нова учебна година в Свиленград. Може би единствено първокласниците не усетиха промяната в празника. За тях този ден си остана вълнуващ, защото за пръв път прекрачваха прага на училището и за пръв път чуваха училищния звънец. Краткият тържествен ритуал бе най-вече в тяхна чест. Майки и бащи, баби и дядовци по традиция бяха дошли да ги съпроводят в начинанието им. 210 са децата тази година, които за пръв път прекрачиха училищния праг в Свиленградската община. Приблизително толкава те са били и лани. Общо над 2100 ученика изпълниха класните стаи в шестте училища в общината. В Любимецка община броят на първолаците е 102, а общият брой на учениците е 956. И тук церемониите по откриването бяха скромни. Осмокласниците са 119 в Свиленград, а 49 – в Любимец. СМ