17
Пон, Юни
27 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Според специалисти рибата не е хвърлила напълно хайвера си

И тази година – без състезание в Свиленград

На 1 юни риболовът се открива официално. Със заповед на министъра на земеделието се разрешава уловът на всички видове разрешени от закона водни животни. От 1 май бе позволено хващането само на щука и распер, а от 15 май – и на бяла риба.

Според специалисти обаче е трябвало да се изчака с откриването на риболова тази година.

Рибата, и най-вече шаранът, още не е хвърлила напълно хайвера си, твърди ръководителят на хасковското звено на ИАРА Костадин Костадинов. Това важи особено за язовир „Ивайловград“, където температурата и нивото на водата останаха под необходимите граници. В река Марица видях само веднъж шаранът да си хвърля хайвера. Според мен разрешаването за улов трябваше да бъде отложено с около две седмици, смята Костадинов.

Около 11 000 са регистрираните риболовци в Хасковска област.

И тази години поради слаб интерес няма да се проведе традиционното състезание по риболов, което организира ЛРД – Свиленград. Лани надпреварата не се състоя заради пандемията от Ковид, а по-миналата година – пак поради липса на участници. Беше хубава традиция да се събираме на язовир Кюй дере край с. Райкова могила, на която най-много се радваха децата, но постепенно интересът се загуби, сподели Петър Вангелов, председател на местното дружество.

СМ