22
Сря, Май
21 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Трима са новоприетите през последното денонощие в инфекциозното отделение на МБАЛ-Хасково, от които са взети проби за коронавирус и се чакат резултати. Пациентите не са пристигнали от рискови държави. Единият от тях, който е бил във Франция и Германия, е позвънил на спешния телефон 112 след почувствано неразположение и сам е поискал хоспитализация. Това съобщи днес на извънредно заседание на Областния кризисен щаб в областната администрация директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

Д-р Димитрова заяви още, че на територията на Хасковска област все още няма установен коронавирус. Под домашна карантина са 59 лица, завърнали се от рисковите държави. Те се наблюдават от личните лекари, а, ако нямат такива, наблюдението се извършва от регионалната здравна инспекция.

В РЗИ-Хасково са били получени 550 костюма и около 190 маски, които са предназначени за митницата, Спешното и Инфекциозното отделение на местната болница.

Хасковското Инфекциозно отделение е единственото в областта и в него работят шестима инфекционисти. То разполага с 29 легла, но при необходимост във всяко едно лечебно заведение могат да бъдат разкрити още легла, казаха от РЗИ.

По време на заседанието бе решено: да се преустановят посещенията на културни мероприятия, в това число и кина; спортните мероприятия да се провеждат без публика; да се забрани провеждането на всякакви масови мероприятия, в които участват деца.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която свика Областния кризисен щаб, заяви, че няма място за паника, най-важно било да се спазва личната хигиена, да се избягват струпвания на много хора на едно място, както и да се спазват въведените мерки. Тя подчерта, че е от изключително значение да бъдем отговорни както към своето здраве, така и към това на околните, за това е необходимо да имаме самосъзнание и да следваме стриктно наложените мерки.

В проведеното заседание участваха още заместник областният управител Митко Петров, директорът на ОД МВР - Хасково, Представители на Гранична полиция, ДАНС, РЗИ- Хасково, Български лекарски съюз и управители на болници, ръководители и представители на лечебни заведения от областта.

СМ