15
Съб, Юни
31 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Традиционният бал на децата спортисти се проведе за 15-а поредна година на 12 декември в Свиленград. С парични награди, грамоти и плакети бяха удостоени всички треньори на спортните клубове в общината, в които тренират над 700 деца - фyтбoл, борба, гимнастика, ĸoлoeздeнe, ĸиĸ бoĸc, шaxмaт, cпopтни тaнци, пoжapo-пpилoжeн cпopт, йoгa, xaндбaл, тeниc нa ĸopт, тeниc нa мaca, бaдминтoн, мажоретен спорт. Изявите на децата са на всички нива – от регионални до държавни, балкански и световни първенства и състезания, на които завоюваха множество титли. Техните клубове са отличен пример за добра спортна подготовка и това безспорно е плод на неуморния труд на изключителните треньори и ръководители.

По предложение на местните клубове бяха отличени осем от най-изявените ни спортисти – шахматистката Стефани Данаилова, Габриела Колева от спортен клуб по танци „Златните момичета“, хандбалистката Анелия Дончева, тенисистът Денислав Проданов, колоездачът Веселин Георгиев, Рая Стайкова и Руси Георгиев от тенис клуб „Свиленград“ и кикбоксьорът Димитър Петров. Те получиха своите награди - озвучителни системи (безжични караоке колони), от кмета на Свиленград арх. Анастас Карчев и депутата Георги Станков.

През изминалата година Стефани Данаилова спечели 4 купи, 7 златни и 3 сребърни медала. Тя започва да се занимава с шахмат от 5-годишна възраст. На 8 години заема 4-то място в България по класически шахмат от общо 17 момичета. През 2019 г. печели купа „Морско конче“ за пръв път в шахматната история на Свиленград на силния международен турнир във Варна. Като капитан на отбора на Свиленград талантливата Стефани допринася за спечелването на шампионската титла в Държавните игри на малките селища. Печели убедително първите места при момичетата в турнирите в Раднево, Нова Загора, Първомай, Харманли и Свиленград.

Габриела Колева е ученичка от 12 клас в СУ „Д-р Петър Берон“. От единадесет години тренира и се състезава за спортен клуб по танци „Златните момичета“. През 2019 г. е носителка на 5 златни медала на Международна континентална музикална и танцова олимпиада в Солун (Гърция). През всички тези години участва в множество фестивали и конкурси, където завоюва престижни награди.

Анелия Дончева е ученичка в 6-ти клас на ОУ „Иван Вазов“ и е отличен състезател по хандбал. В свиленградския хандбален клуб тя тренира от 3-ти клас. За високите си спортни постижения, завоювани с хъс и всеотдайност, тя е удостоена с титлата – капитан на отбора. Като основен състезател на отбора във всички първенства Анелия отбелязва най-голям брой голове. На Държавен финал за момичета до 12 години от Зона „Тракия“ тя е отличена с приз за най-полезен състезател. Анелия има зад гърба си много индивидуални отличия от различни турнири.

Като принос за Свиленград в спортното поприще трябва да споменем и Денислав Проданов. Той е ученик в самостоятелна форма на обучение в ПГССИ „Христо Ботев“ като заедно с това съчетава играта си в Тенис клуб „15-40“ в София. Денислав е многократен медалист, като приключва 2019 г. под № 1 в ранглистата до 18-годишна възраст за България. Завършва като шампион на Държавен турнир в София на Ем-Спорт и е Държавен отборен шампион на България до 18 години. Завоюва две трети места на Държавно зимно и лятно първенство. Участията му са с изключително висок резултат не само на българска територия. Той е два пъти финалист на международен турнир в категория двойки в Румъния и Испания. Нарежда се на челни позиции в Международни турнири в АйТиЕф 4-та и 5-та категория на Стара Загора Къп, Тимишоара Къп, Дема, Енка, Ниш, Търгу-Жиу и Бароко Къп. На Държавен турнир за мъже Амбинор Къп, проведен в София, е финалист, а в полския град Парцево достига четвърт финал.

Веселин Георгиев е ученик в ПГССИ „Христо Ботев“ и изучава Малък и среден бизнес. Едва 14-годишен той вече има огромен брой постижения, доказани с много купи, медали и отличия. За изминаващата 2019-та става републикански шампион на България на шосе. Печели със своя професионализъм поредица първи места за Купа „Пазарджик“, Купа „Бургас“, Купа „Долчини“ (Пампорово), Купа „Дупница“, Купа „Димитър Колев“ и изкачване на Паничище. Нарежда сред своите победи и вторите позиции за купите Несебър, Сливен, Чепеларе, Казанлък и др. Важно постижение е класирането му на второ място на Държавен пистов шампионат, както и втора позиция на Писта Скрач. На провелите се тази година в Свиленград Купа „Коста Паришев“ и Купа „Свиленград“ младият спортист се класира на второ и четвърто почетно място. Веселин е избран за най-добър състезател на годината в своята възраст. Той бе награден на специална церемония, организирана от Българския колоездачен съюз.

През 2019 г. Рая Стайкова спечели 5 титли от регионални турнири, а през февруари и септември бе финалист на проведените в София Мастърс турнири за момичета до 10-годишна възраст. Руси Георгиев пък извоюва шест шампионски титли на различни турнири в страната. Двамата бяха част от националния отбор на България, като взеха участие в неофициалното световно първенство за деца до 10 години, което се проведе през юни в Република Хърватска, където отбелязаха добро класиране. През ноември десетгодишните свиленградчанчета преодоляха оспорваните квалификации за Южна България и се класираха сред дванадесетте деца в основната схема на Държавното лично първенство до 12 години. Двамата са четвъртокласници в ОУ „Иван Вазов“, като са членове на тенис клуб „Свиленград“ от 5 и 6- годишна възраст.

Спортен клуб по кикбокс „Тангра 2008“ номинира състезателя Димитър Петров, който е ученик в 12 клас в ПГССИ „Христо Ботев“. Той е победител в Международния турнир по кикбокс в стил лоукик и К-1 в Тираспол (Молдова). През изминаващата 2019 г. Димитър е носител на купа „Аполон“ (Гърция) в категория до 81 килограма лоукик. Също така е държавен шампион в същия стил и обявен за най-техничен състезател за 2019 г., като е награден с купа от Българска конфедерация по кикбокс и муай тай. На тазгодишното проведено в град Гьор (Унгария) Европейско първенство Димитър се окичи с бронзов медал в категория до 75 килограма в стил лоукик.

Диляна ЦВЕТКОВА