Спорт
Инструменти
Шрифт

Седем медала завоюваха представителките на свиленградския СК „Изида“ по време на Държавното първенство по йога. Състезанието се проведе на 9 и 10 ноември в с. Лозен, обл. София. Спортното събитие премина под формата на демонстрации в изключително приятна атмосфера под наслов „да се справим с вътрешната си борба, да изразим възможностите си без противоречия и спортна злоба“. Специален гост бе ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев.

В двете дисциплини - „Асани“ и „Съчетание на асани“ се включиха десет наши представителки. Те се състезаваха с участници от 11 клуба от цялата страна, разпределени във възрастови групи от 8 до 65 години.

В стил „Асани“ златни медали взеха Виктория Тонева (8 - 12 г.) и Антоанета Колева (12 - 17 г.). В другия стил „Съчетание на асани“ злато заслужи Гергана Шидерова (12 - 17 г.). Със сребърен и бронзов медал се окичи Алисия Желева. Бронзов медал завоюваха Неда Славова и най-малката ни участничка Михаела Каратепелиева.

В йогата купите и медалите не са важни, те имат символично значение, подчерта свиленградският инструкторът по йога Иванка Миткова. „Основната цел на йога е да достигнем максимално себепознание и контрол над себе си. Най-важно и ценно за всички участници е духовното и личностно израстване. Йога не е просто упражнение, а това е състояние на единство, начин на живот, който се стреми да постигне хармония между тялото, ума и душата“, каза още Миткова.

Впрочем, от две години СК „Изида“ има лецензиран съдия - Цветелина Георгиева, която е бивш състезател по йога.

СМ