18
Чет, Юли
34 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Георги Ангелов спечели и второ място в абсолютната категория

Европейска титла от верига на световната федерация по бразилско жиу-жицу - „World Brazilian jiu-jitsu“ завоюва любимчанинът Георги Ангелов. Освен златния медал в свръх тежка категория, 20-годишният нашенец спечели сребро в абсолютната категория. Първенството се проведе в Букурещ на 16 март, като в него се включиха над 400 бойци от 40 европейски отбора в различни възрасти и трудност.

По пътя за шампионската титла любимчанинът се изправи срещу двама противници, като накара единия от тях да се предаде, а другия победи по точки. „След това всички медалисти от категориите взеха участие в надпревара, при която да се определи абсолютен шампион. Там изиграх три срещи, като по пътя си за финала накарах двамата си противници да се предадат. Паднах в последната си битка и се класирах втори“, сподели Ангелов пред „Старият мост“.

Моята спортна история започва в родния ми град Любимец, когато бях на 13 години, разказа той. Като ученик тренира борба при Тодор Колев. След като завършва средното си образование е приет маркетинг в ПУ „Паисий Хилендарски“. Преди седем месеца решава да се запише да тренира бразилско жиу-жицу в клуба под тепетата „Rio grappling club Plovdiv“. На провелото се в Букурещ състезание клубът му заема 21-во място поради малкото участници, с които се представя в сравнение с останалите отбори.

За тези, които не са запознати, бразилското жиу-жицу е бойно изкуство, което се фокусира над реални ситуации на конфронтация и самозащита. Изключително характерно за него е че чрез техника, опорни точки и правилно позициониране на тялото се налага контрол над противника, задушаващи и заключващи техники, позволявайки на човек да се защити от по-голям и по-силен опонент. Докато мнозинството бойни изкуства разчитат на сила, агресия и бързина за постигане на ефект, граплингът има съвсем различен подход, при който тези фактори не са от значение, уточни Ангелов.

Диляна ЦВЕТКОВА