05
Пон, Дек
20 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Предотвратени са измами за хиляди левове

Далавери с помощни средства за инвалиди разкриха от Дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП)-Свиленград. Само за един месец са констатирани пет нарушения.

Социалните се натъкнали на отвратителните злоупотреби по време на приемните си дни по селата от общините Свиленград и Любимец. Оказало се, че в три от случаите помощните средства – инвалидни колички и тоалетни столове, липсвали. Другото нарушение било нецелесъобразно използване на отпуснат слухов апарат. Най-фрапиращият случай бил на представени документи за ремонт на акумулаторна инвалидна количка, чиято поправка струвала почти колкото да си купиш нова. Средствата за закупуване на инвалидната количка – 3017 лв., били отпуснати в края на миналата година. Оказало се, че ремонт дори не бил направен.

За всички констатирани нарушения от страна на ДСП са предприети съответните процедури. Липсващите помощни средства са били възстановени от фирмите, а социалните няма да платят на майстора псевдоремонтът, подчерта директорът на ДСП – Свиленград Росица Христова.

Както вече писахме, промени в правилника за приложение на Закона за интеграция на хора с трайни увреждания влязоха в сила от 1 юли т. г. Те касаят предимно механизма на изплащане на целевата помощ за медицински приспособления и съоръжения. Преди измененията средствата за закупуване на такива изделия се отпускаха на правоимащите по банков път след представяне на съответните документи. Лицата трябваше да заплатят на фирмите и да представят в ДСП разходо-оправдателен протокол. След промените дирекцията се разплаща директно с фирмите, което облекчава административната тежест за нуждаещите от помощните средства. Преди отпускане на парите социални работници правят проверка на място дали действително лицето има необходимост от такива изделия.

„Доста са случаите, в които констатираме, че описаното в медицинския протокол от Лекарска консултативна комисия (ЛКК) за отпускане на помощни средства не съответства на здравословното състояние на лицето. Тогава обжалваме протоколите на ЛКК пред ТЕЛК. За тази година имаме вече 13 такива протоколи. През 2017 г. пък обжалваните протоколи бяха 14. Нямаме случай, в който жалбата ни да не бъде уважена от ТЕЛК“, сподели Росица Христова. По думите й тъжбите били във връзка с факти, установени от социалните работници, че повечето лица нямали необходимост от точно този вид помощно средство. Същите не са се явили пред ЛКК лично, а протоколите са получени от фирмата, която е производител или търговец на помощни средства. В много от случаите имало лица, приети на лечение в дадено болнично заведение и при изписването им получавали от лекуващите лекари протокол на ЛКК, както и цял набор от помощни средства с уговорката, че трябвало само да подадат документите в ДСП и после да занесат преведената сума във фирмата, което навеждало на мисълта, че самите лекари имали непосредствена връзка с фирмата, която доставя помощните средства. Тази порочна практика е причина социалните работници да снемат необходимата информация от самите лица, като при констатирани вредни практики, протоколите се обжалват пред ТЕЛК, поясни Христова.

„В тази връзка искам да кажа, че ние, като социална дирекция, като социални работници, сме тези, които защитаваме интересите на лицата с увреждания. Ние сме тези, които се стремим максимално, но обективно да задоволим реалните потребности на нуждаещите се от помощни средства хора. Не може и не е нормално някой да претендира за акумулаторна количка, например, просто защото му омалявали краката по време на работа. Или такъв, който представя медицински протокол, че не може да се движи самостоятелно, а същевременно да пътува с обществен транспорт, да ходи на работа свободно и да води пълноценен начин на живот. Искам много правилно да бъда разбрана, че за всеки, който има реална потребност, вратите на ДСП са отворени и по най-бързия начин се доставят необходимите средства. Няма да допуснем обаче да се върши бизнес от страна на фирмите на гърба на пострадалите и да се изписват неща, които не са необходими, но за които държавата да плаща. “, заяви още Христова.

От изказването й стана ясно, че ежедневно дирекцията раздава оборотни помощни средства на хора с увреждания. Всяко едно такова средство има определен експлоатационен срок. Много често преди изтичането на този период отпада нуждата поради две причини – лицето е починало или се е възстановило. Практика на дирекцията ни е всеки месец да получаваме списък на починалите лица на територията на общините Свиленград и Любимец и активно да издирваме помощните средства да бъдат върнати в ДСП, заяви Росица Христова. Те стават оборотни, които се дават на нуждаещи се лица само срещу молба до директора и епикриза. По този начин бързо се задоволява потребността и се избягва административната част, уточни социалната шефка. Спестяват се и средства на държавата.

Впрочем, гнусните измами на гърба на една от най-уязвимите група хора в обществото ни – тези с увреждания, не са от днес. Припомняме, че преди години цялото село Студена „оглуша“. Над 40 възрастни хора изведнъж получиха нужда от слухови апарати. „По онова време парите за помощни средства се превеждаха директно на фирмите. Тогава в дирекцията беше представена перфектна изискуема документация от фирма за отпускане на слухови апарати, единият от който струва 480 лева. След наша проверка констатирахме, че става въпрос за измама. Имаше хора от селото, които дори не знаеха, че са замесени в схемата. В такива моменти проличава професионализмът ни като социални работници. Естествено, тази схема беше тотално разбита“, разказа Христова.

Диляна ЦВЕТКОВА