14
Пет, Юни
30 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Надя Щегрова се класира първа сред 50 участници със 78 шевици

Национален конкурс за шевици спечели Надя Щегрова от Сладун. От 12 години жената страда от ревматоиден артрит, заради който ръцете й са изкривени и не бива да ги натоварва. Въпреки това не престава да бродира.

В надпреварата се включиха 50 участници със 78 шевици, като всеки един от тях имаше право да изпрати 3 свои творби. Конкурсът се проведе на страницата на организатора „Схеми на шевици“ в социалната мрежа „Фейсбук“. Изискването бе ръкоделията да са по схеми от книгата на Елисавета Йорданова „Приказки в шевици“. Надпреварата премина в два кръга. Първият бе от 18 август до 15 септември, като в него се пресяха десетте най-добри изделия. Вторият бе от 16 септември до 22 септември, като в него трябваше чрез гласуване на потребителите да се определи победителят. Шевицата на Надя „Слънчоглед“ събра общо 2 305 точки, което я нареди на първо място. Наградата е 150 лева, бродирана гривна, изработена от Елисавета Йорданова и втория албум „Приказки в шевици“.

Нямате си напредстава колко съм щастлива, че се откроих сред всичките участници в конкурса, кой от кой по-добър, сподели Надя пред „Старият мост“. Тя не пропусна да благодари на всички, дали гласа си за нея. За мен бродирането е не само удоволствие, а е моят свят, където бягам от болката на този, подчерта сръчната сладунчанка.

Както бяхме писали преди време, преди да се запознае с магията на шевиците, Надя започва да изработва гоблени. Иглата и панамата станаха моята голяма любов през далечната 1992 г., спомня си тя. Запалила я приятелка на бившата й свекърва. „Когато влязох у тях онемях, такава красота не бях виждала - стените ѝ бяха окичени с гоблени. Толкова бях захласната и зашеметена, че си казах: „Боже, и аз искам!!!“ Прибрахме се и накарах свекърва си да ме научи да бродирам. Тогава не можех да си позволя да си купувам цели гоблени, събирах схеми от познати, купувах си конец по конец, само и само да шия. И така до ден-днешен. Сега мога да кажа че почти стените са ми като на онази жена“, разказва Надя за първите си стъпки в гобленарството.

Към шевиците пък се запалила от около две години. Нейн колега и народен певец от димитровградското село Злато поле Тенчо Тенчев я помолил да му довърши започната и недовършена риза. До този момент Надя не била везала, но го приела като предизвикателство и се съгласила. Получило й се още от първия път. „След като избродирах шевиците, започнах да чета и да се интересувам повече за тях – коя от кой регион е, какво символизира, къде се бродира за ръкави, за поли, за пазва и т. н. После уших на един друг приятел, също народен певец – Петър Георгиев, който искаше мотивите да са от неговия край – северняшкия, и ми изпрати модел. Освен за приятели, тя приготвя различни бродирани неща, с които участва във всички благотворителни кампании, където я поканят.

На снимките: 1. Надя Щегрова

                           2. Шевицата "Слънчоглед" на Надя

Диляна ЦВЕТКОВА