22
Сря, Май
21 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Празникът бе организиран от читалището в квартала по идея на секретаря Анастасия Димитрова

Над 550 порции курбан и 200 боб чорба бяха раздадени за здраве по време на първия събор „Петко льо капитанине“ в кв. Гарата. Преди това ритуалните гозби бяха осветени от отец Георги от църквата „Живоприемний источник“ в кв. Гебран.

Всеки, дошъл да се повесели на празника, опита от ритуалните манджи, за приготвянето на които отидоха 3 овце и 10 кг фасул, осигурени от дарители. Като майстор готвачи пък се изявиха Милко и Огняна Милчеви.

Празникът се организира по идея на секретаря на НЧ „Васил Левски 1933“ Анастасия Димитрова. По думите й голяма подкрепа и опора срещнала от самодейците към читалището - Петранка Първулова, Жечка Иванова, Стефана Велева, Стоянка Чомпалова, Кольо Тодоров, Тодор Апостолов, Станка Дърварова и Кичка Илиева, без чиято помощ тържеството нямало как да се осъществи.

Съборът бе открит на 19 август в 15:30 ч. от Анастасия Димитрова. Гостите пък бяха посрещнати с питка и мед от двете малки самодейки Мелани Димитрова и Петя Найденова. Поздрав към организаторите и всички присъстващи поднесе народният представител от БСП Никола Динков, чието образование тръгва от училището на Гарата. Депутатът направи и парично дарение на читалището по повод празника.

Въпреки трудноподвижността си, сред гостите бе забелязан и един от инициаторите за строежа на новата сграда на НЧ „Васил Левски 1933“ - Господин Стоянов. Със своите 88 години той е най-възрастният мъж в квартала. През 1954 г. го избират за кмет на Ново село. Управлявал до 1972 г., когато населеното място станало квартал на Свиленград.

Тържеството продължи с изпълнения на самодейци от общините Свиленград и Харманли. В концерта се включиха и народните певци Тенчо Тенчев и Мария Господинова. Кръшни български хора се виха през цялото време на зелената площ зад читалището. Празникът завърши с пищна заря.

Мнозина от присъстващите на събора изразиха задоволството си от добрата организация. Те си пожелаха панаирът да се превърне в традиция, а догодина вместо един ден да бъде два.

Диляна ЦВЕТКОВА