27
Пон, Май
19 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Младите огнеборци от Свиленград за пореден път доказаха, че са най-добрите в пожароприложния спорт. Отборът ни, съставен изцяло от деца от СУ „Д-р Петър Берон“, се окичи със златни медали на провелото се в Албена XVIII републиканско първенство на 3 и 4 юни. Те премериха сили с 280 състезатели от 28 тима – първенци от всички области на България. След изключително оспорвано и драматично състезание свиленградчани успяха да се качат на най-високото стъпало на почетната стълбичка.

Надпреварата премина в две дисциплини - „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400 метра щафетно бягане“. В първия етап свиленградчани останаха трети, след като получиха 10 наказателни точки. Едва 2,52 точки ги разделиха от победителите в етапа. Въпреки че на следващия ден им се падна тежък жребии - трябваше да стартират предпоследни в „400 метра щафетно бягане“, младите ни огнеборци се мобилизираха още повече и показаха висок спортен хъс за победа. Те успяха да минат по време и точки всички други участници и да станат първи.

Цялостното им отлично представяне им донесе златните медали в комплексното класиране. Втори стана миналогодишният републикански шампион – отборът на разградското ОУ „Никола Икономов“, а трети – ОУ „Иван Хаджийски“ (Троян).

Доволна съм от представянето на децата, заяви треньорката им Мария Петрова. По думите й младите ни огнеборци дори надминали очакванията й, тъй като от 10 състезатели 6 са били нови и се явявали за пръв път на толкова силна надпревара. Петрова сподели още, че е разочарована от самата организация на състезанието. Заради лошото състояние на съоръженията много от отборите направили редица грешки, което им коствало доброто представяне. Петрова не пропусна да подчертае, че турнирът по пожаро-приложен спорт, който от четири години насам се провежда в Свиленград, е на много по-високо организационно ниво от този в Албена.

След отличното си класиране на републиканското първенство бероновци получиха като награда безплатен 10-дневен лагер, осигурен от МОН. Все още не са дошли офертите и не сме решили дали ще ходим на море, или на планина, сподели Мария Петрова. Сега младите ни огнеборци ще излязат в заслужена почивка. Те ще възобновят тренировките си през септември. Следващото им състезание ще е в края на октомври за купа „Юлиян Манзаров“ в Ловеч, която са печелили три поредни години.

Диляна ЦВЕТКОВА