14
Нед, Апр
13 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Ангел Караиванов накара противниците си да се предадат Европейска титла по граплинг от верига на световната федерация по бразилско жиу-жицу - „IBJJF“, завоюва любимчанинът Ангел Караиванов. Първенството се проведе в Рим в три поредни дни, като в него се включиха над 800 бойци в различни възрасти и трудност.

Обикновено Ангел се състезава в категория 91,5 кг, но този път поради грешка в регистрацията трябваше да участва при по-леките – 85,5 кг. Наложи се за 6 дни да свали цели 7 кг., подлагайки се на глад и жажда. Това обаче не му попречи да стане шампион в категорията си. По пътя за шампионската титла той се изправи срещу трима противници, като накара всеки един от тях да се предаде. „След това всички медалисти от категориите взеха участие в надпревара, при която да се определи абсолютен шампион. Там също играх 3 срещи, като станах шампион в моята девизия – лилави колани“, сподели Караиванов пред „Старият мост“.

Впрочем, това не е единственото престижно постижение на боеца от Любимец. През май 2015 г. той стана първият българин печелил европейска титла от веригата NAGA – американската федерация. През декември същата година стана и световен шампион.

Моята спортна история започва в родния ми град Любимец, когато бях на 13 години, разказа Караиванов. В ученическите си години той преминава през няколко отбора по борба, един от които е ЦСКА. Като състезател на армейците е многократен шампион по свободна борба. Висшето си образование също отдава на спорта – завършва НСА „Васил Левски“ като треньор за високо спортно майсторство, а по-късно специализира и като кондиционен фитнес треньор. Доката следва в НСА практикува успешно и сумо. Години наред е шампион и национален състезател в този спорт. След завършване на висшето си образование започва да се занимава с граплинг. „Това е бойно изкуство, което се фокусира над реални ситуации на конфронтация и самозащита. Изключително характерно за него е че чрез техника, опорни точки и правилно позициониране на тялото се налага контрол над противника, задушаващи и заключващи техники, позволявайки на човек да се защити от по-голям и по-силен опонент. Докато мнозинството бойни изкуства разчитат на сила, агресия и бързина за постигане на ефект, граплингът има съвсем различен подход, при който тези фактори не са от значение“, уточни Караиванов. През 2011 г. той основава клуба си SG Martial Animals, където тренира и развива успешно спорта, с който Дан Колов покори света (кеч-борбата). В своя клуб любимчанинът провежда подготовката си и създава бъдещи таланти вече 6 години. Много от учениците му са носители на престижни титли и медали.

Диляна ЦВЕТКОВА