21
Вт, Май
22 Нови статии

Спорт
Инструменти
Шрифт

Първи успехи за тази година постигнаха състезателите от шахматната школа на „Свиленград 2013“ извън общината, съобщават от ОбА.

В проведения детски турнир „Загорец“ в град Нова Загора на 30 март взеха участие шестима състезатели от местния клуб. Надпреварата се проведе в седем кръга с контролно време 15 минути плюс 5 секунди на състезател.

В група „А“ взеха участие 44 състезатели от страната на възраст от 9 до 14 години. Трето място в генералното класиране спечели Дамян Дамянов с актив от 5,5 т. /5 победи, едно реми и една загуба/. В своята възрастова група – момчета до 14 години – той стана втори и завоюва сребърното отличие. На десето място в генералното класиране се нареди Атанас Вангелов с актив от 4,5 т. Той също се пребори за сребърния медал в своята възрастова група – момчета до 12 години. Малко не достигна на Сияна Вангелова да влезе в призовата тройка при момичетата до 10 години. Вторичният показател я лиши от бронзовия медал и тя остана на четвърто място. Много добре игра Иван Язанов, който завърши с актив от 3, 5 т. в най-многобройната група – момчета до 10 г. – и зае 10-то място от 21 момчета. Последният наш състезател в тази група Георги Фотев участваше за първи път на турнир. Той се справи много добре, като изпълни минималните цели.

В група „Б“ – състезатели до 8 г. – участваше за първи път и Мартин Ризов. Въпреки че той е още в детската градина, успя да постигне три победи и да загатне за бъдещи успехи.

На 23 март в Стара Загора се проведе откритият турнир за купа „Траяна“. В него взеха участие 86 състезатели от цялата страна. Турнирът се проведе на езерото Загорка в 6 кръга с контролно време 15 +5 на състезател. Свиленградският шахматен клуб участва с четирима състезатели. Най-добре се представи Пеньо Василев, който постигна актив от 4,5 т./ 4 победи, 1 реми и 1 загуба/ и зае седмото място в крайното класиране. Пеньо спечели и първото място в своята възрастова група.