19
Чет, Май
29 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Рязък скок на болните, 50 настанени за лечение от коронавирус. 14-годишен е най-младият пациент, пада възрастовата граница на заразените. Учениците от 5-и до 12-клас пак минават на онлайн обучение

Рязко е нараснал броят на болните от коронавирус в Свиленград и Любимец през първата десетдневка на м. март. Многопрофилната болница за активно лечение е препълнена с пациенти.

Заради скока на новозаболелите цялото Вътрешно отделение в стационара е трансформирано в КОВИД-отделение, сподели пред „Старият мост“ управителят д-р Димитър Ермов. „Разкрихме 9 допълнителни легла и сега всичките 50 места за болни с COVID-19 са заети – каза д-р Ермов.- 20 души са в Интензивното отделение. Чака се за прием, щом се освободи легло, веднага настаняваме нов болен. Няма и къде да бъдат закарани чакащите – в Хасковска област всички болници са пълни.“

Пада възрастовата граница на заразените с коронавирус. Все повече млади хора са диагностицирани със заболяването. Според статистиката, водена в МБАЛ – Свиленград, за периода 1 – 10 март включително са приети 48 души с КОВИД-19. Излекувани са 30, а шестима са починали. От новоприетите 27 – повече от 56%, са под 60-и набор. Останалите 21 болни са над 60-годишни. Най-младият пациент, болен от коронавирус, е 14-годишно момче от Тополовград. То е било настанено за лечение тук заедно с майка си и баща си. Бащата и детето вече са изписани, лечението на майката продължава. От излекуваните 19 са до 60-и набор, останалите 11 са по-млади. Прави впечатление, че сред новозаразените има и обитатели на ромските махали в Свиленград и Любимец, досега такива нямаше, сподели д-р Велина Мавродиева, инспектор в РЗИ – Хасково. Най-младата диагностицирана сред тях е 18-годишна, живееща на свиленградската ул. „Теменуга“.

За Хасковска област вече е валиден „червен код“ по заболяемост с коварния вирус. Според данните на Областния кризисен щаб за периода 1 – 10 март т. г. с COVID-19 са установени 55 души от Свиленградска община и 48 – в Любимецка. Показателите са своеобразен черен рекорд от началото на пандемията досега, надминаващ тревожните стойности на заболяемост от октомври – ноември м. г.

Положителни резултати за наличие на инфекцията са дали тестовете на четирима учители и на персонал в ЦСОП  „Стефан Василев“ в Свиленград. Центърът премина на дистанционно обучение. На 7 март пък бе съобщено, че две учителки и медицинска сестра от Детска градина „Рай“ в Любимец са с поставена диагноза „COVID-19“. Третата вълна на заразата вече е факт. Тук вече се разпространява и английският щам на коронавируса. Той заразява много по-бързо, но не протича по-тежко, съобщи д-р Ермов. Медикът призова хората да прилагат противоепидемичните мерки, да спазват дистанция и да носят предпазни маски, и то поставени над носа.

Учениците от 5 до 12 клас в област Хасково минават на онлайн обучение от 12 до 26 март. Това решение бе взето на 10 март от Областния оперативен щаб, съобщи на брифинг след заседанието заместник-областният управител Митко Петров. Прекратяват се и всички групови идвънкласни занимания и дейности, организирани от училищата и образователни центрове. Продължават работа детските градини. Причината за рестриктивните мерки е бързото повишаване на случаите на COVID-19 в региона. Към момента заболеваемостта е близо 330 на 100 000 души население. Областта е сред тези с най-много случаи в страната.

СМ