22
Нед, Май
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Над 100 имунизирани вече, личните лекари още не са получили ваксини. Отварят казината и ресторантите на 1 март

Рязко нараства броят на заразените с коронавирус в Свиленградска и Любимецка общини. Отделението за лечение на болни с COVID-19 в МБАЛ работи на пълен капацитет – на 24 февруари следобед бе заето и последното от всичките 38 легла, казаха от стационара.

За сравнение – само преди седмица пациентите в здравното заведение, диагностицирани с тази болест, бяха по-малко от наполовина – 16.

За периода 18 – 24 февруари включително новодиагностицираните с КОВИД-19 в Свиленград са 15 души, а в Любимец – 14. Само за три дни – от 22 до 24 февруари, заболелите в Свиленград са 11. В Любимец девет са с доказана диагноза COVID-19, като четирима от тях са от едно семейство. В същото време правителството обяви, че от 1 март ресторантите, казината, игралните зали ще отворят врати, а от 1 април ще заработят и баровете. Заведенията ще работят с клиенти при капацитет от 50% до 23 часа. Запазват се ограниченията от 15 човека за организирани частни събития като сватби и кръщенета.

Отварянето на казината и игралните зали, чиято дейност бе преустановена на 27 ноември м. г., е от особена важност за Свиленград, тъй като стотици местни хора са заети именно в сферата на хазартния бизнес. Запазва се обаче изискването влизащите от Турция, откъдето е основният контингент посетители на казината, да представят на границата отрицателен PCR- тест, направен в рамките на 72 часа.

Премиерът Борисов мотивира разхлабването на мерките с темпото на ваксинация и „с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията“. В Свиленград към 24 февруари във временния имунизационен пункт, който бе отворен преди около две седмици, са ваксинирани над 100 души – учители от тукашната община и от Тополовград, 20 души от Общинската администрация, десетина други граждани. Има и много хора, записали се в листата на чакащите за имунизация. Някои пък се обърнаха към редакцията на „Старият мост“, за да търсят информация къде могат да се ваксинират.

Самата организация на работата при ваксинирането се оказва доста трудна, тъй като, например, един флакон на „Астра Зенека“ съдържа 10 дози, на „Пфайзер“ - 6, и те трябва да се употребят в рамките на 6 часа. В противен случай ваксината се похабява. Личните лекари от Свиленград обаче все още на са получили ваксини, въпреки че и при тях се изготвят списъци на желаещите. От неделя насам в РЗИ – Хасково общопрактикуващи доктори от цялата област могат да вземат необходимите им флакони, но нашите по различни причини не са отишли. Очаква се и тукашните джипита да започнат имунизации срещу КОВИД тази седмица.

От Министерството на вътрешните пък обещаха да оказват съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането на разпределени количества ваксини срещу COVID-19 до лечебни заведения, провеждащи ваксинации срещу новия коронавирус, в т.ч. и до общопрактикуващи лекари.

Гражданите могат да получат сертификат от личния лекар или имунизационния кабинет, че са ваксинирани. Това може да стане и чрез електронен подпис на адрес https://his.bg. Такъв сертификат ще е необходим при пътувания в чужбина.

СМ