10
Сря, Авг
31 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

При нито един от имунизираните не са се проявили странични реакции

Само 24 педагози и помощен персонал от училищата в Свиленград бяха ваксинирани срещу коронавирус тази сутрин. Ваксините, които бяха поставени тук, са на „Пфайзер/Бионтех“. Преди това всички попълниха декларации за информирано съгласие.

Първи бяха желаещите да се имунизират от СУ „Д-р Петър Берон“, след тях се наредиха ПГССИ „Христо Ботев“ и останалите школа.

Деветима, работещи в „Берон“, днес бяха имунизирани. Директорът на училището Мариян Боянов пръв се подложи на манипулацията в свиленградската поликлиника. „Това е личен избор. За себе си така съм решил – имам възрастни родители, трябва да предпазим и тях. Ако ваксината не помогне, няма да навреди“, сподели Боянов пред „Старият мост“ и добави: „Положението с коронакризата трябва да се преодолее. Училището се превърна в музей, няма деца. Това трябва да се промени и нещата да се нормализират.“

Шестима са ваксинираните от ПГССИ „Христо Ботев“, трима – от ОУ „Любен Каравелов“, трима – от ОУ „Иван Вазов“, останалите са от други училища.

В петък ще бъдат ваксинирани и другите, заявили желание.

В Любимец 26 от работещите в средното образование се подложиха на манипулацията: от СУ „Желязко Терпешев“ от 50 души персонал 16 са ваксинирани, от началните „Захари Стоянов“ и „Христо Ботев“ - по трима, четирима са от училището в с. Малко градище. При нито един от имунизираните не се проявиха странични реакции и ефекти, сподели д-р Агоп Казазян от Спешна помощ в Свиленград.

„Много от колегите вече са преболедували и изследванията показаха, че имат антитела, затова засега изчакват“, споделиха директорите на училища. Някои от личните лекари пък разубедили свои пациенти да се ваксинират сега. „В момента ваксините са безплатни, поставят ги от РЗИ, защото сме на предна линия. После на джипитата ще се заплаща за всяка ваксина, затова ни разкандардисват сега“, изразиха подозрения учители, пожелали анонимност.

СМ