28
Вт, Юни
14 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Започва имуницазията на учителите

Проучва се нагласата на родителите за тестване на учениците в Свиленград с антигенни тестове.

По електронен път от Министерството на образованието и науката до всяко семейство чрез класните ръководители са изпратени два въпроса: „В кой клас е вашето дете?“ и „Необходимо ли е да се проведе изследване с бързи антигенни тестове на учениците от Министерство на здравеопазването?“.

Очаква се от Министерството на образованието и науката да кажат дали има такава нагласа сред родителите, тъй като антигенното тестване е инвазивно.

Целта на проучването е да се постигне по-голяма сигурност при връщането на децата в училище. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг на Националния оперативен щаб миналата седмица. 

„Австрия, например, връща учениците в клас заедно с план да бъдат масово изследвани с бързи тестове по два пъти седмично.  Това е въпрос на средства, в момента ние можем да ги осигурим за едно тестване“, каза министърът на образованието Даниел Вълчев, и добави, че допълнителният разход не е малък, но е оправдан.

На 9 февруари 2021 г. стартира имунизацията на педагогически и непедагогически персонал от учебните заведения в област Хасково – това докладва днес директорът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова пред областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова.

Ваксинирането започва от град Хасково и в първия ден ще бъдат имунизирани 30 души – 19 от ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" – Хасково и 11 от ОУ „Любен Каравелов“ -Хасково. То ще се проведе в МБАЛ „Хигия“, като първи, в 08:45 ч., ще бъде ваксиниран директорът на ЕГ "Проф. д-р Асен Златаров" – Хасково Деян Янев.

На 10 февруари започва и имунизацията на учителите в имунизационните кабинети в Харманли, Димитровград, Любимец и Свиленград и продължава в Хасково, като е предвидено да приключи до 12 февруари.

По предварителни списъци за ваксинация са се записали 720 души от училищния персонал, като тази бройка не е окончателна, уточни директорът на РЗИ-Хасково.

Имунизацията на персонал и потребители от социалните центрове в областта е предвидена за следващата седмица.

Към този момент желание за имунизация са заявили 212 души.

Към днешна дата, по справка на Единния информационен портал, в Хасковска област са поставени общо 1 059 ваксини, като в това чисто е втората доза, поставена на 398 души.