09
Вт, Авг
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Хронично болните пациенти с лекарствена терапия по протоколи за скъпоструващо лечение не е нужно да презаверяват изтичащи документи в Районната здравноосигурителна каса в Хасково, съобщават от РЗОК.

Причината е, че срокът на валидност на старите протоколи се удължава служебно в извънредната епидемична обстановка до 30 април 2021 г. Пациентите не е нужно да посещават лекуващия лекар за изписване на лекарства по рецептурна книжка. Те могат да ги получат без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти. Задължително условие е да получат лекарствата си без рецепта само от същата аптека, от която са ги получили последния път, посочват от Здравната каса.

От началото на годината инсулинозависимите пациенти не трябва да презаверяват в РЗОК протоколи за тест-ленти за отчитане нивото на кръвната захар. Ангажимент на лекуващия лекар е да прецени кога лицето има право на следващо изписване  според специфични критерии. Ако в рецептурната книжка няма възможност за вписване на нови данни, се допуска допълването със страници по образец в аптеката, без да е необходимо посещение на общопрактикуващия лекар.

При необходимост от заверка на нова рецептурна книжка или вписване на нова диагноза в нея не е нужно посещение в РЗОК. Достатъчно е  посещение само при общопрактикуващия лекар. Създадена е организация за подаване на информацията от лекарите в касата, уточняват от там.

Златка Михайлова