23
Пон, Май
24 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

62-ма са починалите, 288 – оздравелите. 19-годишен пациент с коронавирус е на лечение в момента в стационара. Сред изследваните учители и помощен персонал няма вирусоносители

В свиленградската многопрофилна болница за активно лечение са се лекували 376 пациенти, заразени с коронавирус, от откриването на КОВИД-отделението на 21 октомври 2020 г. до 1 февруари т. г. Това съобщи за „Старият мост“управителят на лечебното заведение д-р Димитър Ермов.

През посочения период са оздравели и изписани 288 души, посочи д-р Ермов. Починали са 62-ма. През интензивното отделение са преминали 83-ма пациенти в по-тежко състояние. В момента в болницата е настанено за лечение 19-годишно момче с COVID-19. Пиковите за болестта месеци в община Свиленград са ноември и декември 2020 г., сочи статистиката. За периода 1 ноември – 2 декември м. г. излекувани и изписани пациенти с коронавирус са 101 от общо 166 заразени, настанени в стационара за това време. Починали са 33-ма, 20 на сто от болните.

По-високи от средните са показателите и за периода 7 – 12 декември 2020 г. , когато в КОВИД-отделението на лечебното заведение са настанени 43-ма души. 36 са новоприетите, 36 са изписане. Седем са починали през тези няколко дни. Най-младият, напуснал този свят заради COVID-19, е свиленградчанка на 41 години.

От началото на тази година се наблюдава спад в броя на новозаболелите. За целия м. януари 2021 г. в МБАЛ са настанени 50 души с коронавирусна инфекция, 54 са оздравелите и изписани, 10 са починали, посочиха от стационара.

Успокоителни са резултатите от масовото антигенно тестване на учители и непедагогически персонал в школата в Свиленградска и Любимецка общини. Нито една от пробите, взети от подложилите се по желание на изследвания, не е положителна за наличие на коронавирус. В първите дни на февруари, последни от всички записали се от образователната сфера в крайграничния град, се тестваха 36 от всичко 46 работещи в ПГССИ „Христо Ботев“ и 63-ма от 89 щатен състав в СУ „Д-р Петър Берон“. Резултатите на всички са отрицателни.

СМ

На снимката: Зам.-министърът на здравеопазването инж. Слави Пачалов лично донесе два кислородни компресора, необходими за лечение на болни с коронавирус, на МБАЛ – Свиленград, които вече са монтирани. Така инж. Пачалов изпълни обещанието си, дадено преди по-малко от месец. Пред „Старият мост“ той не скри отличните си впечатления от нашата болница, наричайки я „образцова, еталон за здравно заведение“