28
Сря, Сеп
34 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

В края на месец ноември през миналата година единственият рентген за зъбни снимки в Свиленград престана да работи.

Вероятно причината за това е пандемичната обстановка, когато редица зъболекари преустановиха работа и пациентите за снимки намаляха. Но все пак пациенти има.

След затварянето на рентгена свиленградчани са принудени да пътуват до градовете Харманли или Хасково, където се намират най-близките рентгенови кабинети. Така, освен за сегментни или панорамни зъбни снимки, които никак не са евтини / съответно 8 лв. и 30 лв./, гражданите трябва да дават пари и за билети за транспорта. Възниква доста сериозен въпрос, свързан със сумите, които са необходими да изхарчи един пенсионер, безработен, ученик и т. н. А времето, което ще трябва да се отдели за услугата?

От гледна точка на всеки един пациент питам: Защо не се реши проблемът, като се закупи рентген, който да обслужва местните жители. И то съвременен, от по- висока класа дигитален панорамен 3 D рентген. И макар със заплащане, услугата ще е от полза не само за свиленградчани, но и за пациенти от селата, вероятно и от Тополовград, Ивайловград и други селища. Специалистите, които извършват рентгенография в поликлиниката, нима не биха обслужвали и пациенти с необходимост от зъбни снимки?

Поставям въпроса на компетентните лица и институции, които биха се заели за да решат проблема, който е от значим характер - и здравен, и социален.

Клара Методиева