03
Нед, Юли
18 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Онлайн обучението на децата от пети до дванадесети клас остава до 31 януари. Разрешава се извършването само на практически присъствени дейности, които не могат да се реализират в електронна среда. Това бе решено днес на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ще бъде подготвен списък с точно посочените практически занимания, които по изключение ще се извършват присъствено.

На заседанието здравният министър Костадин Ангелов докладва на премиера, че епидемичната ситуация в страната продължава да се подобрява, съобщиха от правителствената пресслужба. Според Ангелов обаче мерките трябва да останат до края на месеца.“Относно другите противоепидемични мерки в страната, считаме, че те трябва да продължат да действат до края на месец януари т.г.", категоричен бе той. Здравният министър бе подкрепен от образователния и спортния министри Красимир Вълчев и Красен Кралев.

„Данните от последните седмици са отговор на всеки, който казва дали са ни били правилни и навременни така наложените точни мерки“, отбеляза министър-председателят. Борисов изрази благодарност към всички лекари и медицински работници, както и към Националния оперативен щаб за добрите резултати в битката с новия вирус, постигнати с възможно най-меките противоепидемични мерки на фона на ограниченията в Европа.

„В същото време много хора разбраха, че с дистанцията и маските, и ако пазят себе си и близките си - това е само добре за тяхното здраве. Голям плюс е и че децата ходят на ясли, детски градини и на училище до 5-и клас, за да не губят своите навици“, изтъкна министър-председателят. Премиерът добави, че предстои да се разгледат различни варианти за възстановяването на класните занятия при по-големите ученици от 5 до 12 клас.

Акцент на работното съвещание при министър-председателя бе и ходът на ваксинацията срещу коронавируса у нас. До момента иминузираните са 16 161 души. "Утре очакваме първата доставка от втората разрешена за употреба ваксина на компанията "Модерна". Количеството, което ще пристигне, е 2400 дози като доставката се извършва едновременно във всички европейски държави“, посочи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

СМ