07
Вт, Фев
23 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Правят се списъци за ваксиниране

Отделението, предназначено за лечение на болни с COVID-19 в МБАЛ – Свиленград, е препълнено. Към момента са заети всичките 44 места, определени за пациенти с коронавирус.

Само за периода 1 – 8 декември са приети 42-ма души. Оздравели и изписани са 39, а изгубили битката с болестта са 8. Налага се инфектирани да изчакват да се освободи легло и тогава да бъдат приети в болницата. „Стремим се в рамките на 24 часа да настаняваме нуждаещите се от медицинска грижа, налага се да преценяваме според тежестта на случая“, сподели управителят на здравното заведение д-р Димитър Ермов.

Както „Старият мост“ писа, след хасковската МБАЛ тукашната болница е с най-много КОВИД-легла в областта - 44. В началото на пандемичната обстановка те бяха 18, но предвид бързото разпространение на заразата бяха увеличени. Сега към свиленградския стационар се насочват и пациенти от Харманли, Любимец, Ивайловград, Тополовград и др. Към момента болницата не изпитва недостиг на лекарства, предпазни средства, медицински и обслужващ персонал.

На работа постепенно започват да се завръщат и медицинските сестри, които бяха болни от коронавирус или карантинирани.

 По данни на Областния кризисен щаб новозаразените за първите девет дни от м. декември в Свиленград са 39, в Любимец – 19. Към 9-и декември установените с коронавирус в Хасковска област са 2 983-ма души.

На 9 декември, сряда, областният управител Стефка Здравкова свика заседание на Областния кризисен щаб. Стана ясно, че е започнала подготовката на списъци с лица от сферата на здравеопазването – медици от болничната и доболничната помощ, фармацевти, стоматолози и други, които са заявили желание да бъдат ваксинирани. Списъците ще бъдат изпратени в Пловдив, където първоначално ще пристигнат ваксини и ще бъдат разпределяни по места.

СМ