19
Пет, Авг
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Личните лекари в Свиленград вече могат да издават електронни направления за PCR-тест при съмнение за коронавирус. Модулът е получен на 2 ноември от „Информационни системи“ и вече е инсталиран на компютрите на джипитата. Успоредно с това ще се издават направления и на хартиен носител.

Първоначално имаше известни технически проблеми с комуникацията в програмите, но те са отстранени.

„На електронно направление има право всеки, който е с поне два симптома на COVID-19. След консултация по телефона личният лекар изпраща код с 12 символа, с който се отива директно в лабораторията“ - обясни пред „Старият мост общопрактикуващият лекар д-р Костадин Бюлбюлев.

Най-близките лаборатории, които работят с PCR-тестове, са в Хасково. След като се получи електронно направление, тестовете са безплатни. За да бъдат избегнати злоупотреби и хакерска намеса, личният лекар ще използва електронен подпис. Експертите обмислят вариант дългият код от 12 символа да бъде заменен.

„Някои от пациентите със симптоми на коронавирус не искат да бъдат изследвани по различни причини. Съветваме ги да си останат вкъщи. Наблюдава се значителен подем на заболяването – сподели д-р Бюлбюлев.- В момента мои 30 – 40 пациенти са активни с коронавирус. А общо от началото на пандемията съм диагностицирал 150 – 200 души с това заболяване. Имам и тежки случаи, няколко души починаха.“

На входа на кабинета на д-р Бюлбюлев в поликлиниката е създаден филтър за пациентите – мери се температурата, разпитват се подробно за симптоми.

„Когато мерките против разпространение на вируса са затегнати, има резултат, а щом са разхлабени – по 10 – 15 души чакат на вратата на кабинета ми“ - каза личният лекар и посъветва при маловажни случаи да не се ходи в поликлиниката. Връзката с него се осъществява по телефона, за да бъде снета епидемиологична анамнеза.

Д-р Бюлбюлев препоръчва хората да поддържат имунната си система добре балансирана, да приемат повече плодове, зеленчуци, да пият повече вода и да вземат витамин D в малки количества.

СМ

Снимката е илюстративна