26
Съб, Ное
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Забраняват културни и спортни мероприятия

 

Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка, а новите, по-строги, мерки влизат в сила от петък и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Спират се посещения в игрални зали и казина. В Свиленград в момента работят три от големите казина - "Мерит", Ефбет" и "Принцес",както и няколко игрални зали,които отвориха врати преди няколко месеца след първата забрана. Затварят се за посещения също търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Говорим за големите търговски обекти, включително тип МОЛ, малките квартални магазини продължават да работят, подчерта Ангелов.

Преустановява се присъственото обучение за всички ученици от 1 до 12 клас и всички извънкласни дейности. Висшите училища прекратяватприсъствените си занимания, съобщи още той. Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Провеждането на присъствени конференции, семинари, конкурси не се допуска.

Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, изключение се допуска по отношение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, включително маска за лица. Не се допускат частни събирания и празненства с присъствие над 15 души.

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед. Състезанията за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. се провеждат без публика. Преустановяват се посещенията във фитнес-центровете, както и посещенията във всички заведения за хранене по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, допуска се само доставки на храна.

Групови екскурзии не се разрешават.

СМ