27
Пет, Май
23 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Две медицински сестри от МБАЛ – Свиленград са с положителни проби за КОВИД -19, съобщиха от Областния кризисен щаб в Хасково.

Така 8 станаха медицинските сестри от стационара с коронавирусна инфекция. Още 6 пък са карантинирани, заради заразени с КОВИД-19 членове на техните семейства. Излизането на голяма част от средния медицински персонал извън строя постави свиленградската болница в тежка кадрова криза. По спешност наличните акушерки и медицински сестри се обучават за работа в КОВИД – отделението. Това наложи две от отделенията – Хирургия и Нервно, почти да преустановят дейност, приемайки пациенти само в крайно наложителни случаи.

През последното денонощие на територията на Хасковска област са регистрирани 48 нови положителни случая на коронавирусна инфекция. Разпределението по общини е: следното: Хасково – 16; Димитровград – 12; Харманли – 2; Свиленград – 10; Тополовград – 3; Симеоновград – 2; Ивайловград – 3.

Освен двете медицински сестри от Свиленград, сред заразените са още медицинска сестра от доболничната помощ от община Харманли и лекар от МБАЛ-Хасково. Инфектиран е и преподавател от ПМГ "Иван Вазов" - Димитровград.

Починали са 3-ма души: мъж на 66 години от община Хасково, диагностициран на 16 ноември, със сърдечно заболяване; жена на 79 години от община Хасково, диагностицирана на 16 ноември, с хронично неврологично заболяване, и жена на 80 години от община Харманли, диагностицирана на 11 ноември, с хронично неврологично заболяване.       

Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени в област Хасково към момента, са 1824. Общо хоспитализираните лица с потвърден PCR тест, въведени в Единната информационна система, са 150. На домашно лечение са 1086 човека, починали са 95, а напълно излекувани са 493.