16
Вт, Авг
27 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Получихме нова апаратура за 35 хил. лева специално за КОВИД пандемията

Очаквам болните с коронавирус да се увеличат драстично

- Д-р Казазян, налагало ли се е досега да оказвате спешна помощ на заразен с КОВИД 19?

- КОВИД-19 е навсякъде и едва ли ще бъде забравен от оцелелите преболедували.Особено през последните 10 дни ежедневно контактуваме с по няколко доказани случая с усложнено протичане на болестта.

Да, оказваме помощ и при прегледа на място, и при транспортирането дори до отдалечени здравни заведения, където пациентът по спешност да бъде настанен. През последните три дни имаме 6 души в тежко състояние с проявени симптоми на коронавирус.

- Когато ви извикат по спешност как установявате дали болният е с коронавирус?

- Ние сме на първа линия пред неизвестността. На адрес или в амбулатория с диагностичната апаратура, която ползваме /апарат за кръвно, термометър и пулсоксиметър, ЕКГ/, поставянето на диагнозата е често невъзможно. При съмнение за инфекция с КОВИД-19 се изисква консултация със специалист, образна диагностика и клинико-лабораторни показатели. Така, че правим възможното колкото ни позволяват условията да диагностицираме бързо болния. Ние сме за всичко след 14. 00 ч., когато си отиват личните лекари, до 8 ч. сутринта, или 18 часа на денонощието. Много често граждани се обръщат към нас за далеч не спешни случаи, а така се отнема времето за наистина неотложна помощ. Търсят ни за какво ли не – за контролен преглед след болнично лечение, „Искам да си премеря кръвното, защото май моят апарат не е верен, та да го сверим, ако може“, а сега вече и „Може ли малко кислород“... Търсят ни за поставяне на инжекции, за превръзки... А ние също сме изморени, на предела на силите си. Всички чакат нас, така че ако сме обидили някого с повишаване на тон - нека ни прости. И ние сме хора със своите си проблеми и емоции.

- Какви предпазни мерки сте предприели, за да опазите здравето на медицинския персонал?

- Дезинфекция на помещенията и линейките през цялото денонощие, извършвана от всеки без разлика - лекар, фелдшер или шофьор. Използване на защитно облекло.

- Не са малко случаите на заразени медици от спешните центрове в страната. Страхувате ли се?

- Да, страхуваме се и ни е тежко. Често отношението към нас е следното: такава ви е работата, клетва сте дали, а аз като неосигурен къде да отида, за какво ви плащат... Това изведе на преден план много неизвестни за решение проблеми пред нашия колектив. Денонощно си задаваме въпросите докога ще се справяме в тази ситуация, дали не се заразих и аз, какво ще стане със семейството ми, кой ще работи вместо нас, наистина ли има толкова много заразени медици в спешните филиали.

- Вие сте на първа линия, получавате ли достатъчно компенсации за рискования труд, който полагате?

- Тук е моментът да вметна, че получаваме компенсации за поетия риск, но това не решава проблемите и не променя отношението към нас от населението, а дори и от здравни работници, заявяващи - те в Бърза помощ какво ли могат.

- Има ли недостиг на специалисти в Спешния център тук?

- Благодарен съм на колектива, с който работя, че те стоят над всичко. Имаме запълнен щат с 25 души лекари, фелдшери, сестри, шофьори и санитарка. От вчера имаме нов колега – лекар. Благодаря им, че и в напреднала възраст продължават да работят и поемат дежурства. Разполагаме и с два санитарни автомобила, като е единият е отделен за заразени болни.

- Разполагате ли с достатъчно оборудване?

- Първото условие е да запазим нашето здраве. Имаме достатъчно предпазни средства - престилки, екипи, маски, ръкавици, калцуни и шлемове, като част от тях са от дарения. Въпреки това често се озоваваме неекипирани на повикване на адреси, защото някои хора крият истинските си симптоми и направени тестове. Преди седмица получихме и нова апаратура по оперативна програма „Региони в растеж” на стойност 35 000 лева – особено необходимият преносим апарат за обдишване, два аспиратора – портативен и настолен, монитор с вграден дефибрилатор, електрокардиограф, перфузор, още един монитор.

- С какво се отличава короновирусната инфекция от обикновения грип?

- Вирусът КОВИД-19 - какво да кажа? Всеки ден нови детайли и симптоми – няма типична симптоматика и често остава неразкрит или се установява случайно. Прието е, че болестта засяга белите дробове и преминава през 4 фази: Първа фаза: Заразяване на организма от попаднали в устата, носа и очите капки от слюнка и други телесни секрети на заразоносителя. Светкавично размножаване на вируса в приемните клетки и разпространяване в цялото тяло. Втора фаза – имунната: Това е началото на болестта. От тази фаза се определя и по-нататъшното развитие на болестта. Имунната система бие „тревога”, повишава се телесната температура и с кашлица организмът се опитва да се освободи от вируса. От заразяването до началото на болестта минават 5-6 дни. Трета фаза – решаващата: Ако имунната система надделее и спре вируса, се стига до леко и средно тежко протичане на болестта, завършващо с излекуване. При 14% от хората имунната система не успява да спре разпространението на вируса и той навлиза дълбоко в белите дробове. Следва възпаление като при част от болните се развива благоприятно и оздравяват, но при друга част в кръвообращението настъпва недостиг на кислород, което натоварва сърцето и това засяга болните със сърдечни заболявания. Другото усложнение е „супер инфекцията на белодробната тъкан”, наслояването на допълнителна бактериална инфекция, която в най-лошия случай довежда до смърт. Средният период до леталния изход е 18 дни. Четвъртата фаза е на оздравяването: Среден период - 3 - 6 седмици и създаване на имунитет за известно време. Елате да видите очите на болните с проявени симптоми на дихателна недостатъчност и тогава кажете пак - какво пък толкова, грип като грип. Но знайте : той е често смъртоносен и инвалидизиращ.

- Спазват ли се според Вас противоепидемичните мерки в Свиленград и какво бихте посъветвали хората?

- Тук, в Свиленград, противоепидемичните мерки не се уважават много и не се спазват стриктно, като имам предвид всички, а не само някои общности - образовани и неуки, стари и млади – всички. Какво бих посъветвал хората ли? Да се съмняват в прочетеното във Фейсбук и Гугъл и видяното по някои от телевизиите. Мисля, че хората са достатъчно умни и сами могат да се ориентират и да не вярват на манипулации.

- Очаквате ли заразените с Ковид 19 в Свиленградската община да се увеличат?

- Очаквам съвсем скоро болните да се увеличат драстично и дълго време болниците да са препълнени и да отказват прием на новооткритите случаи, въпреки тежестта им, което вече се случва. И тогава ние отново ще бъдем упреквани - защо дойдохте , като не го вземате/болния, ние сега какво да го правим и т. н .

- Какво бихте казали на тези, които мислят, че такава пандемия няма и че това е световна конспирация?

- Страхувам се за всички - и за вас, които не носите маски, които не вярвате на казаното за „Ковид-19”. Трябва да сме отговорни, и да правим всичко необходимо, за да се предпазим и преборим с „Ковид”-а, спазвайки мерките за защита – маска + трите ДДД / Дисциплина, Дезинфекция, Дистанция/.

Желая на всички здраве, смирение и търпение.

Интервюто взе: Николай Колев