26
Съб, Ное
25 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

17 от общо 18 легла заети със заразени с коронавирус в Свиленградската болница. Цялото ръководно тяло на ОбА с положителни тестове за COVID – 19. Гимназистите преминаха на дистанционно обучение, нощните заведения затворени. Седмокласник от СУ "Д-р Петър Берон" с положителна проба

Новоразкритото заради пандемията от COVID – 19 отделение в МБАЛ – Свиленград е пълно с болни от коронавирус. 17 от общо 18-те легла към 17 ч. на 28 октомври са заети, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Димитър Ермов.

Отделно Вътрешно отделение, което има 32 легла, е препълнено с болни от пневмонии, остри респираторни заболявания, сърдечни заболявания, диабет и др., налага се да връщаме хора, сподели разтревожен медикът.

Всички настанени с коронавирус в тукашната болница са в средно тежко състояние. Отделно има други, които са поставени на домашно лечение. Те нямат симптоми, но тестовете са дали положителен резултат за наличие на инфекцията.

Ръководителите на Общинската администрация в Свиленград също са диагностицирани с COVID – 19. В болницата миналата седмица бе приет кметът арх. Анастас Карчев, след като на 21 октомври изследванията му показаха, че е инфектиран. На следващия ден същата съдба споходи и заместничката му Мария Костадинова. Изследването й с PCR тест в лаборатория в Стара Загора е отчело наличие на коронавирусна инфекция. Заразен се оказа и съпругът й. Преди това двамата са дали положителен резултат и при изследването с новите бързи антигенни тестове в свиленградската болница.

Градоначалникът е преместен в Инфекциозното отделение в Хасково. Още две служителки, които в йерархията на ОбА – Свиленград, са непосредствено под Карчев и Костадинова секретарят на общината Надя Пеева и началникът на финансовата дирекция Валя Здравкова, са с КОВИД-19. Две чистачки – също. Всички служители на Общинската администрация, около 180 души, в продължение на три дни са изследвани. Подложени на тестове са и контактните с тях. Сградата на кметството бе затворена за дезинфекция веднага, след като стана известно, че кметът се е разболял. На следващия ден отново бе отворена, но служителите са в редуциран състав и работят по един в стая. Останалите, при които това е възможно, се трудят дистанционно. Всички помещения се дезинфекцират през три часа.

Заразена се оказа кардиоложка от поликлиниката. Носители на вируса са и двама от най-близкото й обкръжение – съпругът и майка й. Лекарката и мъжът й са заминали на лечение в София. Установено е още, че две лаборантки от поликлиниката и двама пациенти от отделението за хемодиализа също имат наличие на COVID – 19 в организма. Не са необходими никакви допълнителни мерки против разпространението на коронавируса, освен досега съществуващите, реши на свое заседание Общинският кризисен щаб, ръководен този път от директора на Дирекция „Хуманитарни дейности“ Снежана Янева. Затварят се всички нощни заведения.

В същото време по препоръка на Министерството на образованието и науката двете средни училища в Свиленград – ПГССИ „Христо Ботев“ и СУ „Д-р Петър Берон“ затвориха врати за учениците от 8-ми до 12-и клас. Гимназистите ще се обучават онлайн. Ако се наложи, на дистанционно обучение после ще преминат и прогимназиален етап и, като краен вариант, при обективна невъзможност да се продължи присъствено – децата от първи до четвърти клас. „В училището сме предприели всички превантивни мерки – осигурени са диспенсъри с дезинфектанти, сапуни, топла вода, учителите са с предпазни шлемове непрекъснато. По трудно е да се убедят децата да носят маски постоянно, но ние настояваме“, сподели пред „Старият мост“ директорът на СУ „Д-р Петър Берон“ Мариян Боянов.

Сред установените лица с положителна проба за наличие на коронавирус за последните 24 часа е седмокласник от СУ "Д-р Петър Берон". След проведено епидемиологично проучване под карантина са поставени 19 деца, а на училището е предписана крайна дезинфекция.

От Областния кризисен щаб съобщиха, че до сутринта на 28 октомври 12 души от Свиленград са оставени на домашно лечение. Предполага се, че бройката им вече е доста по-висока.

СМ