02
Сря, Дек
22 Нови статии

Здравеопазване
Инструменти
Шрифт

Специална приемна за пациенти и бактерицидни UV-C лампи са сред нововъведенията срещу коронавируса в стационара

В обособеното отделение за болни от COVID 19 в момента се лекува кметът на Свиленградската община арх. Анастас Карчев

С бързи антигенни тестове с висока надежност се снабдява свиленградската болница. Първите 100 теста вече са получени, съобщи управителят й д-р Димитър Ермов.

Тестовете, които са испанско производство, са комбинирани – установяват инфекции освен от КОВИД 19, и от грип А, грип Б и респираторни заболявания. Направените изследвания чрез тях са по-надеждни – над 70 – 80 процента достоверност на резултатите. Тестването става чрез вземането на секрет от гърлото или носа, като показанията излизат до половин час.

Новите комбинирани тестове ще се използват единствено за нуждите на болницата, подчерта д-р Ермов. Всеки пациент, който се приема за лечение в стационара, ще бъде изследван с тях, заяви той. Досега изследванията за коронавирус чрез PCR тестове се правеха в лаборатория в Стара Загора, уточни д-р Ермов.

Бързите антигенни тестовете са закупени от бюджета на МБАЛ, като пациентите няма да заплащат за изследването си, увери управителят на стационара.

Освен това нововъведение, в момента в болницата се подготвя специално приемно помещение за постъпващите за лечение. То ще бъде изградено на един от входовете на сградата и ще бъде снабдено с вентилация за топъл въздух. В него ще бъде монтиран и апарат за дезинфекция. Ще има поставени столове за сядане, като над 10 души едновременно ще могат да изчакват процедурите за приемане в стационара. Две антибактериални и антивирусни бактерицидни UV- C лампи ще бъдат монтирани в коридора на входа пред лабораторията.

Специално отделение в болницата е обособено за болни от коронавирус. Един от първите пациенти в него е кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев. Той е постъпил за лечение вчера след положителен PCR тест. „Чувствам се добре“, сподели по телефона пред „Старият мост“ градоначалникът. В момента здравословното състояние на кмета е добро, потвърди и д-р Ермов, но ще остане на лечение в болницата 10 дни – такъв е минималният срок, определен със заповед на министъра на здравеопазването.

Николай Колев