21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Поставеният зад решетките бе заловен на ГКПП Капитан Андреево

Окръжният съд в Хасково наложи мярка „Задържане под стража на 49-годишния турски гражданин М.К. във връзка с международно издирване по изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в гр. Санкт Пьолтен – Австрия.

Обвинението срещу него е за извършени престъпления – незаконно прекарване на мигранти през границата, за което се предвижда наказание „Лишаване от свобода“ до 5 години.

М.К. бе задържан на 23 август т.г. на ГКПП Капитан Андреево на излизане от България.

Съдът прие, че представената Европейска заповед за арест отговаря на всички изисквания по чл. 36 и чл. 37 от ЗЕЕЗА и Приложението към него. Извършените от обвиняемия деяния са с двойна наказуемост и се явяват престъпления и по Наказателния кодекс на Република България, за които се предвижда наказание „лишаване от свобода“.   Окръжните магистрати приеха, че е налице обоснованото предположение за извършено престъпление по смисъла на чл. 64 от НПК. Според тях основната цел на мярката за неотклонение „Задържане под стража“ е да се разгледа делото в същинската фаза с присъствието на обвиняемия предвид фактът, че той е чужд гражданин, няма териториална обвързаност, имущество и доходи.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.