23
Нед, Юни
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

В навечерието на 173 годишнината от рождението на Патриарха на българската литература ОУ „Иван Вазов“ в Свиленград спечели награда от от IX –ия Национaлен конкурс „Вазовата България“.

Свиленградските деца са класирани на второ място с драматизацията „Представлението“. В драматизацията взеха участие 17 ученици от 5., 6. и 7. клас на свиленградското училище. Яница Гачева, Пламена Балджиева, Деница Георгиева, Христо Малянов, Димитър Костадинов, Исус Халилов, Красимир Георгиев, Пламен Петков, Паола Богданова, Едита Жусуфи, Веселин Трифонов, Велик Димитров, Владимир Андонов, Сами Салман, Янислав Димитров, Цветелина Филипова, Станислава Бакалова с огромен ентусиазъм се въплътиха в цветните Вазови образи, представящи духа на Възрожденска България. Техни ръководители са Веска Каймакова, Катя Иванова и Ивелина Колева. Декорите, костюмите и реквизитът са дело на Донка Тонева и Христина Парушева.

Националният ученически конкурс е организиран от къщата-музей “Иван Вазов“ и Община Сопот. Той съпътства традиционните Вазови празници в родния му град . Целта е засилване на интереса на учениците към творчеството на Иван Вазов, обогатяване на знанията за историческите личности и приноса им в развитието на България.

Церемония по награждаване на лауреатите е на 9 юли.

Това е второто отличие, което драматизацията, замислена като иновативен урок, печели. На националния преглед на училищата, носещи името на големия родолюбец Иван Вазов, организиран в Горна Оряховица, „Представлението“ грабна приза за „Най-оригинална драматизация“.

СМ