21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев и експертите от Дирекция „Местно икономическо развитие, проекти и програми” в Общинска администрация Костадин Костадинов и Тихомир Марков участваха в учебно посещение в Германия.

Визитата е по покана на Националния доверителен екофонд (НДЕФ), тъй като Свиленград е една от трите пилотни общини, избрани по проект MENERGERS за разработване на модел „Общински енергиен мениджър”.

Посещението се проведе в периода 26-30.06.2023 г. съвместно с НДЕФ и експерти от община Русе и община Сапарева баня, които са другите две пилотни български общини. Проведени бяха срещи в Берлин, Магдебург и в община Тройенбритцен и Фелдхайм - първото селище в Германия, което произвежда изцяло енергията си. Арх. Карчев разговаря с колегата си Михаел Кнапе – кмет на Тройенбритцен, за местния опит в прилагането на енергийна независимост.

Представителите на общината се включиха в редица семинари, обучения и презентации, свързани с енергийна ефективност, управление на енергийни ресурси, изграждане на ВЕИ инсталации, енергийна независимост. По време на обучението се разгледаха теоретични и практически примери за разработването и прилагането на общински енергиен мениджмънт и се обсъдиха законовите рамки на двете държави, позволяващи организацията и реализацията на подобни звена.

Част от организираните дейности включваха експертна лекция от Енергийната агенция на федерална провинция Саксония-Анхалт (LENA), вътрешен семинар за енергиен мениджмънт от Независимия институт по околна среда (UFU) и експертна лекция върху енергийния преход и концепцията за мениджмънт на Тройенбритцен/Фелдхайм. По проект MENERGERS три пилотни общини от България ще повишат своя капацитет във връзка с Европейските политики за енергийна независимост и управление на енергийните ресурси.

Проектът се реализира в мащабно партньорство от три страни – Националния доверителен екофонд (водещ партньор) и Агенция СОФЕНА от България, Независимият институт по околна среда в Берлин (UFU) от Германия и Асоциацията на общините „Енергийни градове” (Energy cities) от Румъния.