21
Вт, Май
27 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Районният съд в Свиленград осъди на 1 година лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок двама десетокласници от тукашно училище за държане на наркотици. Тричленният съдебен състав им наложи и глоба от 2 000 лв. Наказателното дело продължи около час в препълнената с ученици зала.

След като прокурорът прочете обвинителния акт, адвокатите на подсъдимите поеха защитата им. Бяха разпитани свидетели, дадена бе думата и на обвиняемите.

Съдебното дело всъщност бе симулативен процес с участието на ученици от двете средни училища в Свиленград. Младежите истински се вживяха в ролите си на съдия, прокурор, адвокати, подсъдими, свидетели по делото. Те успяха достоверно да изиграят сценката, въпреки че имаха само два дни за репетиции.

Всъщност учениците пресъздадоха съдебен процес по истински случай от преди 10 години, каза председателят на Районния съд Живка Петрова. Целта е подрастващите да се запознаят с работата на съдебните органи, не само за видят, но и сами да участват в един съдебен процес, подчерта тя.

Подобни симулативни дела се наложиха като традиционни всяка година по случай 16 април - Ден на българската конституция и празник на юристите в България. Тази дата е определена и за Ден на отворените врати в съдебните палати.