21
Вт, Май
22 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Общината се жали в Административен съд-Хасково. Свикват извънредно заседание на ОбС заради сметта

Общината все още не е стартирала извозването на сметта до регионалното депо в Харманли. Битовите отпадъци на свиленградчани продължават да се изхвърлят на местното сметище, а в същото време има заповед от РИОСВ-Хасково, че то трябва да се закрие.

Както е известно, според приетия правителствен план за транспортиране на битовите неопасни отпадъци Свиленград, Тополовград, Симеоновград, Ивайловград, Любимец, Маджарово и Стамболово трябваше да започнат да карат боклука си до сметището в Харманли от 16 юли миналата година. По инициатива на кмета инж. Георги Манолов градоначалниците на тези общини поискаха среща с екоминистерството, която се проведе през октомври в Областна администрация-Хасково. Тогава зам.-министърът по околната среда и водите Евдокия Манева подчерта, че общините трябва да започнат да извозват отпадъците си най-късно до 1 януари 2010 г., тъй като след тази дата ще бъдат налагани санкции.

Общината е в процедура на обжалване на заповедта на директора на РИОСВ-Хасково, с която се иска преустановяване дейността на местното депо, каза пресаташето на кметството Калина Райкова. Мотивът е, че сметището край Свиленград може да изпълнява своите функции докато постигнем готовност да извозваме отпадъците до Харманли, спестявайки част от разходите за транспортиране и депониране, допълни тя. По думите й ако се извозва в момента с коли на сметопочистващата фирма, това ще струва 4 пъти по-скъпо на данъкоплатците, отколкото ако се използва претоварна и пресоваща техника. Затова общината ще закупи специализирана машина за пресоване и извозване на сметта. Предложението трябва да бъде одобрено от ОбС-Свиленград, като за целта е насрочено извънредно заседание на 22 януари. Според осведомени ще е необходим и специализиран камион, ще са нужни и пари за възнаграждения на обслужващия персонал и не е ясно дали тези средства ще могат да се компенсират.

Цената за депонирането на боклука в Харманли е 24 лв. на тон. Така според запознати ще са необходими около 140 000 лв. на година само за сметта. Отделно са и транспортните разходи за извозването на отпадъците.

Общината е в очакване на промените в Закона за управление на отпадъците, които ще конкретизират дейността на бъдещото Регионално сдружение на общините за управление на отпадъците, в което ще членуваме по решение на ОбС, каза Калина Райкова. Тогава това сдружение ще заработи и ще се създадат ясни правила за остойностяване на депонирането, кой ще е оператор и т.н., допълни тя.

Заповедта за преустановяване дейността на депото в Свиленград е издадена в средата на декември по Закона за опазване на околната среда, уточни Мариана Вълчева, връзки с обществеността в РИОСВ-Хасково. Нейното обжалване в Административен съд-Хасково не спира действието й, каза още тя. От РИОСВ все още не са извършили контрол върху изпълнението, но такъв предстои през януари. Размерът на санкциите, ако има такива, ще се определи на място при проверката.

СМ