13
Съб, Юли
18 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Най-високо бяха оценени бялото вино и розето на Димитър Тръндев от с. Белица  

Голям празник на виното и веселието се проведе в Любимец, а производителите на червения еликсир за пореден път доказаха, че са истински майстори.

Двадесет проби на вино бяха дадени за дегустация, но като майстор и безспорен победител в конкурса „Домашно младо червено вино“ се отличи Георги Дрънгов. Той спечели приза "Цар на виното" и 50-литрово дъбово буре, връчено от заместник-кмета Илия Илиев.

На второ място в категория „Червено вино“ бе оценено виното на Атанас Червенков. Наградата, дъбово буре - 30 литра, бе връчена от Делю Кулов – президент на Ротари клуб-Любимец.

На трето място бе класирано виното на Кристина Христозова. Тя не присъства на награждаването, но се сдоби с лозарска ножица и лозарски трион.

Първо място в категорията „Бяло вино“ получи Димитър Тръндев – земеделски производител от с. Белица. Той взе и първа награда в категория „Розе“. Победителят е доказал се производител както на висококачествени сортове грозде, така и в производството на отлични вина. Той също не успя да присъства на награждаването. 

И тази година организаторите на празника Общинска администрация, Ротари клуб и НЧ „Братолюбие-1884“ спазиха традицията и преди общоградското веселие направиха ритуално зарязване на лозови масиви в близост до града.

В началото отец Трифон Караджонов отслужи празничен виносвет за здраве и берекет по лозята и благослови всички, които имат отношение към празника.

В ритуалното зарязване на лозите на масива се включиха кметът на общината Анастас Анастасов, придружен от своите заместници Илия Илиев и Тодор Милев, д-р Георги Станков – народен представител в 48-то НС и др.

След зарязването, организаторите бяха подготвили богата празнична програма с много песни и танци. За доброто настроение на всички присъстващи се погрижиха Сестри Диневи и оркестър „Стоки бенд“, които изпълняваха български народни песни, а танцьорите от Детско-юношески танцов състав „Сакарче“ с художествен ръководител Галина Христова внесоха допълнително настроение с прекрасните народни танци.