15
Съб, Юни
30 Нови статии

Общество
Инструменти
Шрифт

Кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев посети Истанбул по покана на кмета на турския мегаполис Екрем Имамоглу. Заедно с кметовете на София, Пловдив и Стара Загора, както и кметовете на Атина и Сараево, които като Свиленград са членове на Мрежата на балканските градове В40, той бе сред гостите по повод провеждането на 44-тия Истанбулски маратон.

Това е един от най-големите световни маратони и единственият между два континента. Арх. Карчев се включи в част от 42-километровия пробег и премина по Босфорския мост, свързващ Азия и Европа.

След маратона кметовете участваха в церемония по откриване на нов парк и паметник, изобразяващ разклонено дърво като символ на общността на Мрежата на балканските градове В40.

Организацията е създадена по идея на кмета на Истанбул през ноември 2021 г. с участието на 25 общини от 11 държави, споделящи общи ценности за регионално партньорство и стабилност между градовете. Ръководството на мрежата е на ротационен принцип и за следващата година се поема от кмета на гръцката столица Атина. Стремежът е мрежата да обхване 100 града от Балканите, които имат обща визия за европейско бъдеще и развиване на сътрудничеството в този регион.